KERİM ÖZBEKLER
GAZETECİ-YAZAR-ŞAİR
SELİMİYE CAMİİ;2.SELİM'İN EMRİ İLE 1568-1574 YILLARI ARASINDA MİMAR SİNAN'IN 80 YAŞINDA İKEN;YAPTIĞI;BU CAMİ İÇİN;''USTALIK ESERİM.'' DEDİĞİ 1 ÇOK ESERDE YAZILIDIR, 2475 M2'LİK BİR ALANA KURULUDUR. İSTANBUL'DA Kİ AYASOFYA'DAN DAHA BÜYÜK OLAN KUBBESİ 6 METRE GENİŞLİĞİNDEKİ KEMERLERLE BİRBİRİNE BAĞLANAN 8 BÜYÜK PAYEYE OTURUR, TAŞ-MERMER-AHŞAP-SEDEF-ÇİNİ GİBİ SÜSLEMELERİ İLE ÖNEMLİ 1 CAMİDİR. İÇİNDE MEDRESE-DARUL KURA-DARULSUBYAN-MUVAKKİTHANE MEVCUTTUR, CAMİ İÇİNDE Kİ KIYMETLİ ÇİNİLERİN BİR KISMI 1868'DE RUSLAR TARAFINDAN SÖKÜLEREK MOSKOVA'YA TAŞINMIŞTIR. CAMİ'NİN 4 TARAFINDA 3'ER ŞEREFELİ BİRER MİNARE VARDIR, EDİRNE'YE GELENLERİN İLK ZİYARET ETTİĞİ TARİHİ ESERLERDEN BİRİSİDİR. CAMİNİN İÇİNDE Kİ MEDRESE BU GÜN ESKİ ESERLER MÜZESİ, DARÜLKURRA İSE ETNOĞRAFYA MÜZESİ OLARAK KULLANILMAKTADIR. HER YIL 9 NİSAN'DA SELİMİYE CAMİİ BAHÇESİ İÇİNDE, MİMAR SİNAN'I ANMA ETKİNLİKLERİ YAPILMAKTADIR.
KIRKPINAR YAĞLI PEHLİVAN GÜREŞLERİ VE KIRKPINAR GÜREŞ TESİSLERİ;EDİRNE'YE 2 KM.UZAKLIKTADIR, TUNCA NEHRİ KENARINDADIR. 1 MESİRE YERİ OLMASINA RAĞMEN, BURADA HER YIL HAZİRAN AYININ 2.HAFTASINDA KIRKPINAR YAĞLI PEHLİVAN GÜREŞLERİ YAPILIR. BU GÜN EDİRNE'DE SARAY İÇİ MEVKİİ OLARAK BİLİNMEKTEDİR, KIRKPINAR EFSANESİNE GELİNCE;BİR ORTAÇAĞ MİTOLOJİSİNE DAYANMAKTADIR, RİVAYETE GÖRE RUMELİYE İLK AYAK BASAN 40 TÜRK YİĞİDİ KENDİ ARALARINDA SAMONA ÇAYIRLARI'NDA (ŞİMDİ YUNANİSTAN SINIRLARI İÇİNDE BULUNMAKTADIR) GÜREŞE TUTUŞURLAR. GÜREŞ GÜNLERCE SÜRER AMA BİR TÜRLÜ YENİŞEMEZLER, SONUNDA YORGUNLUKTAN OLDUKLARI YERE YIĞILIR KALIR VE ÖLÜRLER. SAVAŞÇILAR BU 40 YİĞİDİ GÖMERLER, BÖLGE PINARLARLA DOLU OLDUĞUNDAN DA BU MINTIKAYA ''KIRKPINAR'' İSMİNİ VERİRLER. KIRKPINAR GÜREŞLERİNİ ÖNCEDEN 1 AĞA YÖNETİYORDU, ŞİMDİ BU VAZİFEYİ EDİRNE BELEDİYESİ ÜZERİNE ALMIŞTIR. YİNE DE SEMBOLİK OLARAK AĞALIK SEÇİMİ YAPILMAKTADIR, GÜREŞE ÇIKAN GÜREŞÇİLER KISBET DENİLEN DERİDEN YAPILAN BİRER GİYSİ GİYERLER. VÜCUTLARINA SIVI YAĞ SÜREREK GÜREŞE TUTUŞURLAR, GÜREŞLER ELEME USULÜ İLE YAPILARAK ŞAMPİYON TAYİN EDİLİR.
EDİRNE KALESİ;HADRİANUS ZAMANINDA YAPILMIŞTIR, TUNCA NEHRİ KENARINDADIR.
BU GÜN KALE İÇİ DİYE ANILAN YERİN ETRAFINDADIR, DÖRT KÖŞESİNDE BİRER MÜDEVVER KULE MEVCUTTUR. HER KULE ARASINDA, DÖRT KÖŞELİ 12 BURÇ BULUNMAKTADIR.
TAVUK ORMANI;EDİRNE'YE 2 KM. UZAKLIKTADIR, TUNCA NEHRİ KENARINDADIR. MESİRE YERİDİR, İÇİNDE EDİRNE SARAYLARI OLDUĞU GİBİ AV KÖŞKLERİ İLE SARAY RIHTIMLARI DA HALEN AYAKTADIR.
KAPIKULE;TÜRKİYE-BULGARİSTAN SINIR KAPISIDIR, EDİRNE'YE 18 KM. UZAKLIKTADIR. BURADA MODERN OTELLER-MOTELLER BULUNMAKTADIR, EDİRNE'NİN BATISINDA YER ALAN BU SINIR KAPISINDAN AYRICA TÜRKİYE'DEN AVRUPA'YA GİDEN TREN YOLU GEÇER.
PAZARKULE;TÜRKİYE-YUNANİSTAN SINIR KAPISIDIR, EDİRNE'YE 7 KM. UZAKLIKTADIR.
KARAAĞAÇ;TÜRKİYE'Yİ, YUNANİSTAN VE BULGARİSTAN'A BAĞLAYAN ESKİ DEMİRYOLU BURADADIR. EDİRNE'NİN GÜNEYİNDEDİR, 4 KM. UZAKLIKTADIR.
ESKİ CAMİ (ULU CAMİ);EMİR SÜLEYMAN ÇELEBİ TARAFINDAN 1403 YILINDA YAPIMINA BAŞLANMIŞTIR, ÇELEBİ SULTAN MEHMET TARAFINDAN 1414 YILINDA TAMAMLANMIŞTIR.
MURADİYE CAMİİ;2.MURAT TARAFINDAN 1435-1436 YILLARI ARASINDA ÖNCE MEVLEVİHANE OLARAK YAPTIRILMIŞTIR, DAHA SONRADAN CAMİYE ÇEVRİLMİŞTİR. MURADİYE MAHALLESİ'NDEDİR, SARAYİÇİ'NE BAKAN 1 TEPE ÜZERİNDE OLUP MİMARI BİLİNMEMEKTEDİR.
ÜÇ ŞEREFELİ CAMİ;2.MURAT ZAMANINDA 1438-1447 YILLARI ARASINDA YAPTIRILMIŞTIR, CAMİYİ MİMAR SİNAN 'IN USTASI MÜSLİHİDDİN AĞA YAPMIŞTIR. TEK BÜYÜK KUBBELİ 1 CAMİDİR, 3 ŞEREFELİ 1 MİNARENİN 3 ŞEREFESİNE AYRI YOLLARDAN ÇIKILMAKTADIR.
YILDIRIM CAMİİ;YILDIRIM BEYAZIT TARAFINDAN 1400 YILINDA ESKİ BİR KİLİSE TEMELİNİN ÜZERİNE YAPTIRILMIŞTIR, KEÇECİLER KAPISI YOLU ÜZERİNDEDİR.
2.BEYAZIT CAMİİ VE KÜLLİYESİ;2 BEYAZIT TARAFINDAN 1484-1488 YILLARI ARASINDA YAPTIRILMIŞTIR, ÖNCE DARÜŞŞAFAKA OLARAK YAPTIRILAN ESER SONRADAN CAMİ'YE ÇEVRİLMİŞTİR.
RÜSTEMPAŞA KERVANSARAYI;KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN ZAMANINDA RÜSTEM PAŞA TARAFINDAN MİMAR SİNAN'A YAPTIRILMIŞTIR, HALEN OTEL OLARAK KULLANILMAKTADIR.
TAHTAKALE HAMAMI;2.MURAT ZAMANINDA 1435 YILINDA YAPILMIŞTIR, SAĞLAM DURUMDADIR.
SOKULLU HAMAM;SOKULLU MEHMET PAŞA'NIN MİMAR SİNAN'A YAPTIRDIĞI HAMAM, 3 ŞEREFELİ CAMİ KARŞISI'NDA BULUNMAKTADIR.
EKMEKÇİOĞLU AHMETPAŞA KÖPRÜSÜ;3.SULTAN MEHMET ZAMANINDA, 1608-1615 YILLARI ARASINDA TUNCA NEHRİ ÜZERİNE YAPTIRILMIŞTIR.
GAZİMİHAL KÖPRÜSÜ;BİZANSLILAR DEVRİNDE MİHAEL PALEOLOGOS TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, 750 METRE UZUNLUĞUNDADIR. 26 KEMERİ VARDIR, 6 METRE GENİŞLİĞİNDEDİR. YAPILDIKTAN SONRA ÇOK TAMİR GÖRMÜŞTÜR, 3 KISIMDAN İBARET OLAN KÖPRÜ'YE, İLK ESASLI TAMİRİ GAZİMİHAL BEY YAPTIRDIĞI İÇİN ONUN İSMİ İLE ANILIR OLMUŞTUR.
YENİ KÖPRÜ (MERİÇ KÖPRÜSÜ);2.MAHMUT'UN EMRİ İLE 1847 YILINDA ABDÜLMECİT DEVRİNDE YAPILMIŞTIR, EDİRNE İLE KARAAĞAÇ KARAYOLU ÜZERİNDE Kİ MERİÇ NEHRİ ÜZERİNDEDİR. 12 KEMER ÜZERİNE YAPILMIŞTIR.
SARAÇHANE KÖPRÜSÜ;SADUN ŞAHABETTİN PAŞA TARAFINDAN 1451 YILINDA YAPTIRILMIŞTIR, 11.MURAT ZAMANINDA 1751 YILINDA YAPILDIĞINI İLERİ SÜRENLERDE VARDIR. 10 KEMERİ MEVCUTTUR.
SARAY KÖPRÜSÜ;KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN ZAMANINDA MİMAR SİNAN'A YAPTIRILMIŞTIR, EDİRNE İLE SARAY İÇİ MEVKİİ'Nİ BİRBİRİNE BĞLAR.
BÜLBÜL ADASI;KARAAĞAÇ YOLUNDADIR, TUNCA VE MERİÇ NEHİRLERİ ARASINDA KALAN 1 BAHÇELER BÖLGESİDİR. BURADA BÜLBÜL ÇOK OLDUĞU İÇİN, EDİRNE'LİLER BURAYA KUŞ SESİ DİNLEMEK İÇİN GİDERLER.
SÖĞÜTLÜK;EDİRNE-KARAAĞAÇ YOLU ÜZERİNDEDİR, EDİRNE'YE 2 KM. UZAKLIKTADIR. MERİÇ NEHRİ BOYUNCA UZANAN BU YER EDİRNE'LİLERİN MESİRE YERİDİR, YAZ AYLARINDA HERKES DİNLENMEK İÇİN BURAYA AKIN EDER.
KAKAVA ŞENLİKLERİ;EDİRNE'DE HER YIL 6 MAYIS'TA KAKAVA ŞENLİKLERİ YAPILIR,
ŞENLİKLER TEKKE KAPI MEVKİİNDE BULUNAN ACI ÇEŞME MEZARLIĞI YANINDA YAPILMAKTADIR.
SOKULLU HAMAMI;SOKULLU MEHMET PAŞA TARAFINDAN 16.Y.Y.DA MİMAR SİNAN'A YAPTIRILMIŞTIR, ERKEK VE KADINLAR İÇİN AYRI AYRI YIKANMA YERLERİ VARDIR. SUYUN SICAKLIK DERECELERİ HER 2 BÖLÜMDE DE AYNIDIR, DÜZ AYAK OLARAK YAPILMIŞTIR. EDİRNE'DE, 3 ŞEREFELİ CAMİ KARŞISINDADIR.
TAHTAKALE HAMAMI;11.MURAT'IN DARÜLHADİS CAMİİ'NE VAKIF OLARAK YAPTIRDIĞI 1 HAMAMDIR, TAHTAKALE MEVKİİNDEDİR. CAMEKANLARI KUBBE BİÇİMİNDE VE ÇİFT HAMAMLIDIR, YAPILMASININ ÜZERİNDEN 550 YIL GEÇMESİNE RAĞMEN HALEN ÇALIŞIR VAZİYETTEDİR.
MEZİTBEY HAMAMI;1442 YILINDA EFLAK'TA ŞEHİT DÜŞEN VE PEK ÇOK HAYIR İŞLERİNDE İMZASI BULUNAN MEZİTBEY'İN 7 YOL AĞZINDA YAPTIRDIĞI 1 HAMAMDIR, BU GÜN 1 ŞAHSA AİT OLUP, İŞLETİLMEKTEDİR.
SARAY HAMAMI-TOPKAPI HAMAMI-ŞİFA HAMAMI-TAHMİS HAMAMI-ABDULLAH HAMAMI-GAZİ MİHALBEY HAMAMI-ÇUHADAR HAMAMI-KÜÇÜK HAMAM EDİRNE'DE BULUNAN DİĞER TARİHİ HAMAMLARDIR.
MERZİFONLU KARA MUSTAFAPAŞA ÇEŞMESİ;1167 YILINDA MERZİFONLU KARA MUSTAFAPAŞA TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, SELİMİYE CAMİİ'NİN YANINDA BULUNAN ARASTA KAPALI ÇARŞISI'NIN KARŞISINDA YER ALMAKTADIR.
ALİ PAŞA ÇARŞISI;KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN'IN SON ZAMANLARINDA HERSEKLİ SEMİZ PAŞA TARAFINDAN MİMAR SİNAN'A YAPTIRILAN BU ÇARŞI İÇİNDE 360 DÜKKAN OLDUĞUNU EVLİYA ÇELEBİ SEYAHATNAMESİ'NDE YER VERMİŞTİR, 6 KAPISI VARDIR.
BEDESTEN (KAPALI ÇARŞI);ÇELEBİ SULTAN MEHMET TARAFINDAN 1422 YILINDA KONYA'LI MİMAR ALAADDİN ÇELEBİ'YE YAPTIRILMIŞTIR, ESKİ CAMİ KARŞISINDADIR. AYNI CAMİYE VAKIF OLARAK VERİLMİŞTİR, 2 SIRA HALİNDE 14 YÜKSEK KUBBE İLE KAPLIDIR. İÇİNDE 36, DIŞINDA 64 DÜKKAN BULUNMAKTADIR. ORJİNAL 1 KAPALI ÇARŞIDIR, 4 KAPISI MEVCUTTUR. BU GÜN İÇİN EDİRNE'Yİ ZİYARETE GELENLERİN, EDİRNE'LİLERİN ALIŞ VERİŞ ETTİĞİ ÇEŞİTLİ DÜKKANLARA SAHİP OLUP EDİRNE'NİN TİCARİ HAYATINDA ÖNEMLİ 1 YERE SAHİPTİR
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder