KÜTAHYA'DA GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER...
KERİM ÖZBEKLER
GAZETECİ-YAZAR-ŞAİR
ALİ PAŞA CAMİİ (ALO PAŞA CAMİİ);ANADOLU EYALET VALİSİ SEYYİD SÜLEYMAN AĞA'NIN OĞLU SEYYİD ALİ PAŞA TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, 1797 YILINDA ONARIM GÖRMÜŞTÜR. YANINDA DAHA ÖNCE 12 HÜCRELİ MEDRESE-SIBYAN MEKTEBİ-SEBİLLER-ŞADIRVAN BULUNAN BİR KÜLLİYE CAMİSİDİR, ŞEHRE KÜSTÜ MAHALLESİ'NDEDİR.
BALIKLI CAMİİ;1236-1237 YILLARINDA SELÇUKLU SULTANI ALAEDDİN KEYKUBAD'IN OĞLU 2.GIYASEDDİN KEYHÜSREV ZAMANINDA SERASKER VE ÜMARADAN SAVUNMA BAKANI İMAMÜDDİN HEZAR DİNAR TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, GERMİYANOĞULLARI VE OSMANLILAR ZAMANINDA ONARIM GÖRMÜŞTÜR.
ÇİNİLİ CAMİ;DIŞI 30.000 ÇİNİ İLE KAPLI BİR CAMİDİR, 500 KİŞİNİN NAMAZ KILMASINA MÜSAİTTİR VE KÜTAHYA'NIN MALTEPE SEMTİ'NDEDİR.
DÖNENLER CAMİİ (MEVLEVİHANE DERGAHI);KÜTAHYA'NIN MERKEZİ'NDEDİR, ÖZEL BİR MİMARİ TARZA SAHİPTİR. İÇİ DAİRE ŞEKLİNDEDİR, KUBBEYİ ÇEVİREN BİR BALKONU VARDIR.
HATUNİYE CAMİİ;HANGİ TARİHTE, KİMİN TARAFINDAN YAPTIRILDIĞI BİLİNMEMEKTEDİR. RABİA HATUN İSİMLİ BİR HAYIR SEVER TARAFINDAN MİNARESİ'NİN YAPTIRILDIĞI VE ESASLI BİR ONARIM GÖRDÜĞÜ BİLİNMEKTEDİR. KÜTAHYA'NIN, HATUNİYE MAHALLESİ'NDEDİR.
HIDIRLIK MESCİDİ;1243 YILINDA İMMAMÜDDİN HEZAR DİNAR TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, KARE PLANLIDIR. KUBBESİ TUĞLADANDIR, KİTABESİ VARDIR. 1980 YILINDA ONARIM GÖRMÜŞTÜR, KÜTAHYA'NIN BİR MESİRE YERİ OLAN HIDIRLIK TEPESİNDEDİR.
HİSAR BEY CAMİİ;1749 YILINDA HİSARBEY OĞLU MUSTAFA TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, SARAY MAHALLESİ'NDE Kİ ESKİ HÜKÜMET KONAĞI ARKASI'NDADIR.
İSHAK FAKİH KÜLLİYESİ CAMİİ;1433 YILINDA GERMİYANOĞULLARI ULEMASI'NDAN CEMALEDDİN İSHAK FAKİH TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, CAMİ-ZAVİYE-TÜRBE-MEDRESE'DEN İBARET OLUP KÜTAHYA'NIN İSHAK FAKİH MAHALLESİ'NDEDİR.
KADİDLER CAMİİ;HALİL KAMİL AĞA TARAFINDAN İNŞAATI BAŞLATILMIŞ, HAFIZ MEHMED PAŞA TARAFINDAN BİTİRİLMİŞTİR. KÜTAHYA'NIN, SAMANPAZARI (HASIR PAZARI) MEVKİİNDEDİR.
KARAGÖZ AHMED PAŞA CAMİİ;1509 YILINDA İNŞAATI ANADOLU EYALET VALİSİ KARAGÖZ AHMED PAŞA TARAFINDAN BAŞLATILMIŞTIR, HANIMI TARAFINDAN BİTİRİLMİŞTİR. CAMİ;MEDRESE-SIBYAN OKULU-İMARET'İN YER ALDIĞI BİR KÜLLİYE CAMİİ'DİR. MİMAR SİNAN'DAN ÖNCE Kİ OSMANLI MİMARİSİNE SAHİPTİR, 12 KÖŞELİ 3 KASNAK ÜZERİNE OTURTULMUŞ ORJİNAL BİR KUBBESİ VARDIR. KÜÇÜK ÇARŞI'DADIR, AHŞAP DÜKKANLARIN ARASINDA İKEN BU DÜKKANLARIN YIKILMASI İLE CAMİ ORTAYA ÇIKMIŞ VE RESTORE EDİLMİŞTİR.
KURŞUNLU CAMİİ (KASIMPAŞA CAMİİ);GERMİYANOĞULLARI ZAMANINDA 1377 YILINDA YAPILMIŞTIR, MİHRABI BEZEMELİDİR. ORJİNAL BİR MİNEREYE SAHİPTİR,
ŞEYH MEHMET EFENDİ TARAFINDAN TAMİR ETTİRİLMİŞTİR. 1975 YILINDA YAPILAN TAMİR SIRASINDA İSE ÜZERİ KURŞUNLA KAPLANMIŞTIR, KURŞUNLU MAHALLESİ'NDEDİR.
LALA HÜSEYİNPAŞA CAMİİ;1566-1568 YILLARINDA SULTAN 11.SELİM'İN LALASI HÜSEYİN PAŞA TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, KÜTAHYA'NIN LALA HÜSEYİNPAŞA MAHALLESİ'NDEDİR.
MEYDAN CAMİİ (ARSLAN BEY CAMİİ);1413 YILINDA ASLAN BEY TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, KARE PLANLIDIR. TEK KUBBELİDİR, 1954 YILINDA ONARIM GÖRMÜŞTÜR. DAHA ÖNCE KİREMİT OLAN ÜST KISMI KURŞUNLA KAPLANMIŞTIR, İL MERKEZİNDEDİR.
ÖZBEK CAMİİ;1699 YILINDA ORMANLIK VE OTLAK HALİNDE BULUNAN MÜDERRİS YAYLASI SIRTLARINDA ÇADIR KURAN ÖZBEK AŞİRETİ'NDEN İBRAHİM AĞA TARAFINDAN YAPTIRILDIĞI TAHMİN EDİLMEKTEDİR, AYRICA ÇEŞMESİ VARDIR.
SEADEDDİN CAMİİ;SELÇUKLU DEVLETİ SERASKERLERİNDEN VE ÜMERASI'NDAN İMAMÜDDİN HEZAR DİNAR TARAFINDAN AHŞAP OLARAK YAPTIRILMIŞTIR, ANADOLU VALİSİ ÖMER PAŞA VE 1238 YILINDA YİNE ANADOLU VALİSİ DERVİŞ MEHMET PAŞA TARAFINDAN TEKRAR ELE ALINARAK BU GÜNKÜ DURUMUNA GETİRİLMİŞTİR.
SÜLEYMAN ŞAH KAL'A-İ BALA CAMİİ (YUKARI KALE CAMİİ);KİMİN TARAFINDAN, HANGİ TARİHTE YAPTIRILDIĞI BİLİNMEMEKTEDİR. GERMİYAN BEYİ SÜLEYMAN ŞAH TARAFINDAN TAMİR EDİLDİĞİ BİLİNMEKTEDİR, HİSAR'DADIR.
TAKKECİLER CAMİİ (DEMİRTAŞ PAŞA CAMİİ);ANADOLU EYALETİ VALİSİ VE KÜTAHYA MUHAFIZI DEMİRTAŞ PAŞA TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, KÜTAHYA'DA KAVAFLAR ÇARŞISI'NDADIR.
ULUCAMİ;KÜTAHYA'DA Kİ ULUCAMİ'Yİ YILDIRIM BEYAZIT KÜTAHYA VALİLİĞİ YAPTIĞI SIRADA İNŞAATINI BAŞLATMIŞTIR, BAZI NEDENLERLE YARIDA KALAN CAMİNİN YAPIMI İÇİN KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN'I GÖREVLENDİRMİŞ VE CAMİ 1522'DE İBADETE AÇILMIŞTIR. ULUCAMİ'NİN 1410 YILINDA YILDIRIM BEYAZIT'IN OĞLU YAKUP ÇELEBİ TARAFINDAN BİTİRİLDİĞİ DE ÖNE SÜRÜLÜR, KUZEY DOĞU DIŞ KÖŞESİ'NDE BİR MİNARESİ VARDIR. DİKDÖRTGEN PLANLIDIR, EVLİYA ÇELEBİ ÜNLÜ SEYAHATNAMESİ'NDE ULUCAMİ'Yİ MİMAR SİNAN'IN YAPTIĞINI VE CAMİNİN O ZAMANLAR 27 M.ENİ VE 44 M.BOYU OLDUĞUNU BELİRTİR. 2 YAN VE 1 KIBLE KAPISI BULUNDUĞUNDAN SÖZ EDER, TEK KUBBEYİ 57 ÇAM DİREĞİNİN TUTTUĞUNU AÇIKLAR. KÜTAHYA'DA Kİ ULUCAMİ 1800 YILLARINDA ŞEHZADE MUSTAFA EFENDİ'NİN ÖNDERLİĞİNDE VE HALKIN YARDIMLARI İLE TADİLAT GÖRMÜŞTÜR. 2 BÜYÜK KUBBE VE YARIM YAN KUBBELER DEĞİŞTİRİLEN 57 ÇAM DİREĞİNİN YERİNE ÇAVDAR HİSAR KASABASI'NDAN GETİRİLEN VE HER BİRİ 30 TON AĞIRLIĞINDA OLAN 6 MERMER SÜTUN ÜZERİNE OTURTULMUŞTUR, İÇ SÜSLEMELERİ TEKİRDAĞ'LI HATTAT AHMET EFENDİ TARAFINDAN YAPILMIŞTIR. 45X25 METRELİK BİR ALANI KAPLAMAKTADIR, 1534 YILINDA IRAK SEFERİNDEN DÖNEN KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN KÜTAHYA'DA DÖRT GÜN KALMIŞ VE NAMAZLARINI BU CAMİDE KILMIŞTIR. CAMİ SULTAN ABDULMECİT HAN VE SULTAN 11.ABDULHAMİT ZAMANINDA DA TAMİR GÖRMÜŞTÜR, BU KONUDA Kİ KİTABE CAMİ'DE MEVCUTTUR. CAMİ İLK YAPILDIĞINDA AHŞAPTI, KÜTAHYA'DA ŞEHİR MERKEZİNDE VACİDİYYE MEDRESESİ İLE 11.YAKUB ÇELEBİ İMARET KÜLLİYESİ ARASINDADIR.
YEŞİL CAMİ;KÜTAHYA MUTASARRIFI AHMED FUAD PAŞA TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, MİMARİSİ ARAP TARZIDIR. NAKIŞLARI VE ÇİNİLERİ İLE MEŞHURDUR, DÖRT MERMER DİREK ÜZERİNE OTURTULMUŞ TEK KUBBELİ BİR CAMİDİR. KÜTAHYA'DADIR, HÜKÜMET CADDESİ ÜZERİ'NDEDİR.
KÜTAHYA KALESİ;BİR TEPE ÜZERİNDEDİR, İÇ KALE-HİSAR-OSMANLI DEVRİNDE SUYU DA İÇİNE ALACAK ŞEKİLDE EKLENEN 3 KISIMDAN İBARETTİR. EVLİYA ÇELEBİ YAZMIŞ OLDUĞU SEYAHATNAMESİ'NDE, BU KALENİN 70 BURCA SAHİP OLDUĞUNU. ŞEHRİN SUYUNUN BURADAN KARŞILANMAKTA OLDUĞUNDAN SÖZ EDEREK KALENİN ÇEVRESİ'NİN 3500 METRE OLDUĞUNU BELİRTMEKTEDİR. BU KALE SELÇUKLULAR VE OSMANLILAR DÖNEMİNDE TAMİR EDİLMİŞTİR.
ILICA;KÜTAHYA'YA 27 KM.UZAKLIKTADIR, KÜTAHYA-ESKİŞEHİR YOLUNUN 23.KM.DEN AYRILARAK 4 KM.LİK AYRI BİR YOLLA ULAŞILIR. BURADA KÜTAHYA BELEDİYESİ'NİN YAPTIRMIŞ OLDUĞU OTEL HARLEK’TEN BAŞKA OTEL-MOTEL-PANSİYONLAR VARDIR, ÇAM ORMANLARI İLE KAPLI OLAN ILICA'DA KAMP YAPABİLMEKTE MÜMKÜNDÜR. HAMAMI 43 DERECE SICAKLIKTAKİ SUYU İLE ROMATİZMA VE CİLT HASTALIKLARINA İYİ GELMEKTEDİR. BURADA Kİ ERKEKLER HAMAMI KAYALARIN İÇİNDE OYULMUŞ TABİİ BİR HAMAMDIR, SU ASLAN AĞZI'NDAN ÇIKARAK HAMAMIN İÇİNE DÖKÜLMEKTEDİR.
EMET KAPLICALARI;KÜTAHYA'NIN EMET İLÇESİ KAPLICALARI İLE MEŞHURDUR, KÜTAHYA'YA 102 KM. UZAKLIKTADIR. YENİ HAMAM-DAVUTLAR HAMAMI-YENİCEKÖY HAMAMI-DERELİ KAPLICALARI BUNLARIN ÖNEMLİLERİDİR. 40-50 DERECE SICAKLIKTAKİ SUYU BULUNAN KAYNARCA KAPLICASI ROMATİZMA-SİYATİK-HER TÜRLÜ ADALE AĞRILARI-CİLT HASTALIKLARI-BEDENİ VE DİMAĞ YORGUNLUKLARI'NA İYİ GELEN SUYA SAHİPTİR.
GEDİZ KAPLICALARI;Gediz’in 30 km güneydoğusunda bulunan Murad Dağının kuzey yamaçlarında 2000 m yükseklikte kaplıcalar bulunmaktadır, Temmuz-eylül ayları arasında halka açık bulunan kaplıcalar şifâlı sıcak suları ve hemen yanında insana zindelik veren soğuk su kaynakları. Tabiat güzellikleri ile dünyada nâdir bulunan özelliklere sâhiptir. Arapoğlu yaylasındaki soğuk mâden suyu, böbrek ve idrar yollarındaki kumları temizler.
GEDİZ ILICASI;Gediz-Simav yolu üzerinde, Gediz’e 25 km mesâfededir. Çamlıklar arasında, bir vâdi içindedir. Buğuldak, Kara Hasan ve Traverten adı verilen menbalarından çıkan suyun sıcaklığı 60°C’dir. Her türlü adale ve spazm ağrılarına iyi geldiği müşâhade edilmiştir. Kaplıca mevsiminde, çevre illerden pekçok ziyâretçi gelmektedir.
KAYNARCA KAPLICASI;40°C-50°C sıcaklıkta olup, radyoaktivitesi 26° sıcaklıktadır. Zelzeleden büyük zarar görmüştür. Yeniden tanzim edilmiştir. Bunlara ilaveten, Dâvûdlar ve Yeniceköy Hamamı ile, Emet-Tavşanlı arasında yer alan Dereli Kaplıcaları, romatizma, cilt hastalıkları ve her türlü ağrı ve sızılara şifâ olan kaplıcalardır.
SİMAV EYNAL KAPLICASI;SİMAV'IN 5 KM. KUZEYİNDEDİR, GÖLCÜK DAĞI'NIN ETEĞİNDEDİR. BURADA BÜYÜK HAMAM-OKUL-MOTEL-20 ADET MÜSTAKİL BANYO-4 KADEMELİ YÜZME HAVUZU-ÇAMAŞIRLIK-CAMİ VARDIR. KAPLICA SUYUNUN SICAKLIĞI 90 C'DİR, SU İÇİNDE RADYOAKTİVİTE-KÜKÜRT-ÇELİK BULUNMAKTADIR, BU ÖZELLİKLERİ İLE ROMATİZMA-SİYATİK-BÖBREK HASTALIKLARINA FAYDALI OLABİLECEĞİ İLERİ SÜRÜLMEKTEDİR.
YONCALI-DİBECİKLER KAPLICALARI;KÜTAHYA TAVŞANLI ASFALTININ 17.KM.SİNDEDİR, YONCALI'DA ERKEKLER HAMAMI-KADINLAR HAMAMI-KÜKÜRT BANYOSU-RADYOAKTİVİTELİ ÇAMUR BANYOLARI-ÇELİK BANYOSU-DÜBECİK HAVUZU VE BANYOSU BULUNMAKTADIR. YONCALI KAPLICALARI DÜNYANIN SAYILI KAPLICALARINDANDIR, BANYO KÜRÜ YAPMAK VE İÇMEK SURETİ İLE SUYUNUN KARACİĞER-BÖBREK YETERSİZLİĞİ-SAFRA KESESİ İLTİHAPLARI-KOLİT-KADIN HASTALIKLARI-SİNİR HASTALIKLARI'NA İYİ GELDİĞİ TESBİT EDİLMİŞTİR. KAPLICA HAKKINDA BİR DE EFSANE BULUNMAKTADIR, BU EFSANE AŞAĞIDA Kİ ŞEKİLDEDİR;
Selçuklu Sultânı Alâeddin Keykûbâd’ın perdedârı Ramazan Beyin kızı Gülümser Hâtûn bir cild hastalığına yakalanır. Devrin hekimleri bütün gayretlerine rağmen çare bulamazlar. Gülümser Hâtûn’u maiyyeti ile birlikte, Yoncalı’nın bulunduğu yere çadır kurarak bırakırlar. Cildindeki yaralardan büyük üzüntü duyan Gülümser Hâtûn ve çevresindekiler, birgün oralarda dolaşan tüyleri dökük, etleri yara içinde bir tilki görürler. İlgilenirler ve hasta tilkinin hergün o çevrede bulunan bir batağa girdiğini müşahade ederler. Gün geçtikçe tilkinin yaralarının kapandığını, tüylerinin yeniden çıktığını gören Gülümser Hâtûnun mâiyeti, Hâtûn’un çamur banyosu yapmasını teklif ederler. Neticede çamur banyosu yapan Gülümser Hâtûn, eski sağlığına ve güzelliğine kavuşarak oradan ayrılır. Şükrânının bir ifâdesi olarak da hamamları ve câmiyi yaptırır (1233).
Yoncalı’da erkekler hamamı, kadınlar hamamı, kükürt banyosu, radyoaktiviteli çamur banyoları, çelik banyosu, dübecik havuzu ve banyosu mevcuttur. Erkekler hamamı ile hemen yanındaki câmi, Selçuklu eserlerindendir.
KÜTAHYA KALESİ;BURADAN KÜTAHYA KUŞBAKIŞI GÖRÜLÜR, ÇEVRESİ 3.5 KM.DİR. 70 BURCU VARDIR, BİZANSLILAR ZAMANINDA YAPILMIŞTIR, SELÇUKLULAR VE OSMANLILAR ZAMANINDA ONARIM GÖRMÜŞTÜR.
AESAMİ-AİZANİ (ÇAVDARHİSAR) HARABELERİ;KÜTAHYA'YA 60 KM. UZAKLIKTADIR, BURADA FRİĞ ÇAĞI'NDAN KALAN RHYDAKOS İSİMLİ KENTİN PANKALOS DENİLEN MEVKİDE Kİ KALINTILARI VARDIR. BEDİR DERESİ'NİN ÜST KIYISINDADIR, BU MINTIKADA BULUNAN KRAL HAMAMINI ALMAN ARKEOLOG PROFESÖR RUDOLF NAVMAN ORTAYA ÇIKARMIŞTIR. BEDİR DERESİ ÜSTÜNDE Kİ KARABULUT DEĞİRMENİ ARKASI'NDA YER ALAN MAĞARA'DA, ZAMANINDA MABET OLARAK KULLANILMIŞTIR. ROMALILARDAN KALMA 124 SÜTUNLU ZEUS TAPINAĞI-STADİON-20.000 KİŞİLİK TİYATRO-AGORA-2 RIHTIM DÖKÜNTÜSÜ BU MEVKİDE GÖRÜLEBİLECEK ESERLERDİR.
MACAR LAJOS KOSSUTH EVİ VE ÇEŞMESİ;MACAR İHTİLALİ İSTİKLAL SAVAŞI LİDERLERİNDEN CUMHURBAŞKANI LOJOS KOSSOUT'UN 1848-1849'DA SIĞINDIĞI KÜTAHYA'DA 1849 YILINDA YAPTIRDIĞI EV VE ÇEŞMEDİR, HALEN MÜZE OLARAK KULLANILMAKTADIR.
DUMLUPINAR ANITI;İSTİKLAL SAVAŞI'NDA ŞEHİT DÜŞENLERİN ANISINA DİKİLMİŞTİR, ÇALKÖY'ÜN ANITTEPE'SİNDEDİR.
KÜTAHYA MÜZESİ-BELEDİYE MEYDANINDAKİ MERKEZ HANI-SELÇUKLU ESERİ VE HALEN VAHİTPAŞA KİTAPLIĞI OLARAK KULLANILAN YAKUP ÇELEBİ VAKFI-BELEDİYE ÖNÜNDEKİ ZAFER ANITI-KÜTAHYA'NIN KURULDUĞU HİSAR TEPESİ'NDE Kİ DÖNER GAZİNO (1 SAATTE TUR ATAR)-HÜKÜMET KONAĞI-ÇİNİLİ ÇEŞME-ÇİNİLİ HAVUZ-EMET'TE Kİ TÜRKLER DEVRİNDEN KALMA BABÜKBEY CAMİİ (X1.YY.ESERİDİR)-TAVŞANLI YÖRESİNDE DİKİLİTAŞ MEVKİİNDE FRİK KAYA MEZARLARI KÜTAHYA'DA GEZİLECEK GÖRÜLECEK DİĞER YERLERİN ADIDIR.
KÜTAHYA'DA BULUNAN TÜRBELER;
Paşam Sultan Türbesi (Seyyid Nûreddin Zâviyesi): Ulu Câmi Caddesinden İshak Fakih Câmii yönüne giderken, duvarı cadde üzerinde görülebilen, girişi Kurşunlu Câmi sokağından sağlanan türbe, çeşitli değişiklik ve tâmirler görmüştür.
Karagöz Ahmed Paşa Türbesi: Ahırardı Mezarlığındadır. 6 yuvarlak sütun üzerinde, kademeli ve taşkın başlıklara oturtulmuş yuvarlak tuğladan kubbe bindirilmiştir. 6 kenarlı açık bir türbe şeklindedir.
Şeyhî (Hakim Sinan) Türbesi: Germiyanoğulları zamanında yaşayan devrin tıbbî imkanları ile 182 adet katarakt (göz perdesi) ameliyatı yapacak kadar mâhir bir cerrah olan “Şeyhî” mahlâsı ile şiirler yazan meşhur “Harnâme” şiirinin sâhibi, âlim, fâzıl Hakim Sinan, Kütahya-Tavşanlı yolu üzerindeki Dumlupınar Köyü’nde medfundur.
Hayme Hâtûn Türbesi: Osman Gazinin annesi Hayme Hâtûn Türbesi, Domaniç ilçesinin Çarşamba köyündedir. Domaniç 1281’de Ertuğrul Beye yayla olarak verilmiştir.
Vâcidiye Medresesi: 1314’te yaptırılan Vâcidiye Medresesi, kültür yuvalarının başında gelmektedir. Kapalı avlulu, tek katlı, iki eyvânlı ve kesme taştan mâmûl bir medresedir. Restore edilmiş ve hâlen Kütahya Müzesi olarak kullanılmaktadır.
KÜTAHYA'DA BULUNAN TARİHİ HAMAMLAR;
BALIKLI RÜSTEMPAŞA HAMAMI;XV.Y.Y. ORTALARINDA 1550 YILINDA VEZİR-İ AZAM DAMAD RÜSTEM PAŞA TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR.
EYDEMİR-ELVANBEY HAMAMI;XV.Y.Y.
KEMER HAMAMI;XV1.Y.Y.
KÜÇÜK HAMAM;X1V.Y.Y.BAŞINDA YAPILMIŞTIR, ESKİ HÜKÜMET KONAĞI CADDESİ BAŞLANGICINDADIR. CUMHURİYET CADDESİ KÖŞESİNDEDİR, ANKARA SAVAŞI'NDAN SONRA, TİMUR'UN BU HAMAMDA YIKANDIĞI RİVAYET EDİLMEKTEDİR. HALEN, FAAL DURUMDADIR.
LALA HÜSEYİNPAŞA HAMAMI;XV1.Y.Y.
SARAY HAMAMI;X1V.Y.Y.
ŞENGÜL HAMAMI;XV1.Y.Y.
YENİMAHALLE HAMAMI;X1X.Y.Y.
KÜTAHYA MÜZESİ;Hâlen, Germiyanoğullarından kalma Vâcadiyye Medresesindedir. Müzede tarih öncesi devirlere âit bakır, bronz ve demir çağları eselerinden, seramik eşyalar, taş âletler, kolye parçaları bulunmaktadır. Hellenistik, Bizans ve Roma eserleri yönünden zengin bir müzedir. Osmanlı devrine ait pekçok eserler de müzede korunmaktadır. Medrese, astronomide gök gözlemevi olarak kullanılmıştır. Bu medresede müderrislik yapan Molla Vâcid’in çinili sandukası vardır.
DUMLUPINAR ANITI;30 Ağustos 1922’de Başkomutanlık Meydan savaşının kazanıldığı Dumlupınar’da bulunur. Çalköy’ün Zafertepe adı verilen sırtındadır. 1924 yılında “Meçhul Asker Âbidesi” adı altında yapılmış, daha sonra görünüşü değiştirilmiştir. Önceki figür Adatepe mevkiine yakın bir yere yerleştirilmiştir. Ayrıca Gediz ilçesinde, ilçenin kurtuluşunun sembolü olan bir âbide vardır.
HÜKÜMET KONAĞI;1907’DE KÜTAHYA MUTASARRIFI AHMED PAŞA YAPTIRMIŞTIR, ÇİNİLERLE SÜSLÜDÜR.
BÜYÜK VE KÜÇÜK BEDESTEN;OSMANLI DEVRİNDEN KALMA BİNALARDIR.
TAŞ KÖPRÜ;Kütahya-Uşak karayolu üzerinde ve Bedir Çayı (o zamanki ismi Rinadakos Çayı) üstünde Roma İmparatoru Hadrianus zamanında (2.000 yıl önce) yapılmıştır. Kemerli olan bu köprü üstünden halen en ağır tonajlı araçlar geçmekte ve köprü hizmet görmektedir. Köprü Romalıların önemli yerleşim ve ticaret merkezi olan “Aizani” kenti (Çavdarhisar) yanındadır. Domaniç Elmalı köyünde Frigyalılara ait eserler, Bayat köyünde 8 milyon sene önceye ait hayvan fosilleri bulunmuştur.
ANSİR VE SİEAUS (ŞEHİR KALINTISI);ESKİ SİMAV ŞEHRİNİN KALINTILARI ARASINDA, TEPEDE BİR KALE VARDIR. SİMAV, FRİĞYALILARA AİT ANSİR VE SEİAUS ŞEHİR KALINTILARININ ÜZERİNE KURULMUŞTUR.
KÜTAHYA'DA BULUNAN MESİRE YERLERİ;
MURAT DAĞI MESİRE ALANI;GEDİZ İLÇESİ'NE 23 KM. UZAKLIKTADIR, 1400 METRE CİVARINDA BİR YÜKSEKLİĞE SAHİPTİR. BURASI ÇAM ORMANLARI İLE KAPLIDIR, SOĞUK VE SICAK SULARIN FIŞKIRDIĞI BU YERDE KOCA HAMAM-HACETTEPE HAMAMI-3 YÜZME HAVUZU MEVCUTTUR.
ÇAMLICA PİKNİK ALANI;KÜTAHYA'YA 5 KM. UZAKLIKTADIR, SIK AĞAÇLI BİR YERDİR. BOL VE TATLI SULARI, GENİŞ ÇİMENLİK BİR SAHASI VARDIR. BURADA, TURİSTİK TESİSLER MEVCUTTUR.
HİSARLIKTEPE MESİRE ALANI;EMET İLÇESİ'NE 3 KM. UZAKLIKTADIR, BURADA 1000 KİŞİ AYNI ANDA PİKNİK YAPABİLİR.
PORSUK ÇAYI KIYILARI MESİRE ALANI;KÜTAHYA'YA 6-7 KM. UZAKLIKTA OLAN PORSUK ÇAYI KIYILARI İLKBAHAR VE YAZ AYLARINDA HALKIN PİKNİK YAPTIĞI YERLERDEN BİRİSİDİR.
NAFİA PINARI;SİMAV İLÇESİ'NE 35 KM. UZAKLIKTADIR, SOĞUK SULARA SAHİP ORMAN İÇİ BİR MESİRE ALANIDIR.
GÖLCÜK YAYLASI;SİMAV İLÇESİ'NE 19 KM. UZAKLIKTADIR, ORMAN İÇİ DİNLENME ALANIDIR. SERİN SU KAYNAKLARINA SAHİPTİR, MANZARASI GÜZELDİR.
DÖNER GAZİNO;KÜTAHYA BELEDİYESİ TARAFINDAN 1972 YILINDA HİSAR MEVKİİNDE YAPTIRILAN BU GAZİNO, KÜTAHYA'YI KUŞ BAKIŞI GÖREN YÜKSEK BİR TEPE ÜZERİNDEDİR. DİK BİR YOKUŞ TIRMANILARAK ULAŞILMAKTADIR, KÜTAHYA'YI BU TEPEDEN DOYA DOYA SEYRETMEK MÜMKÜNDÜR.
DOMANİÇ İLÇESİ'NDE GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER;HAYME ANA TÜRBESİ-ÇOBAN ÇAMI (PİNUS NİGRA ŞENERYANA) KORUSU-KAYIN ORMANLARI.
EMET İLÇESİ'NİN EĞRİGÖZ BELDESİ'NDE ''DRAKULA'' OLARAK TA BİLİNEN, KAZIKLI VOYVODA'NIN HAPİS YATTIĞI KALE GEZİLİP GÖRÜLEBİLİR.
TAVŞANLI'DA GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER;1111 TARİHLİ CAMİ-MÜLAYİM DEDE TÜRBESİ VE PARKI-
PRAMİDAL KARAÇAM ORMANI-ROMATİZMA SİYATİK VB.HASTALIKLARA İYİ GELEN TAVŞANLI BELEDİYESİ'NE AİT GÖBEL KAPLICASI.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder