10 Nisan 2012 Salı

TOKAT'TA GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER...

KERİM ÖZBEKLER
GAZETECİ-YAZAR-ŞAİR

TOKAT'IN KURUTULMUŞ ÜZÜM PEKMEZİ MEŞHURDUR;TOKAT'TA ÜZÜM BAĞLARI ÇOKTUR, AİLELER BÜTÜN GÜNLERİNİ BU BAĞLARDA YENİ FİDANLAR DİKEREK. BUDAMA YAPARAK, GÜBRE-İLAÇ İŞLERİ İLE UĞRAŞARAK GEÇİRİRLER. YAZ AYLARINI BU BAĞLARIN İÇİNDE BULUNAN YAZLIK EVLERİNDE BAĞLARI İLE İLGİLENEREK DEĞERLENDİREN TOKAT'LILAR DA MEVCUTTUR. BU ÜZÜMLERDEN KURUTULMUŞ PEKMEZ YAPILIR, TOKAT'A GELİP GİDENLER TAHTA SİLİNDİRİK KAVANOZLARDA 1 KĞ.LIK KUTULARDA BU PEKMEZLERİ GÖREBİLİRLER VE ALABİLİRLER. OLDUKÇA LEZZETLİDİR, EKMEĞİN ÜZERİNE SÜRÜLEREK VEYA KAŞIKLA YENEBİLİR.

TOKAT SAAT KULESİ;TOKAT'IN BEHZAT SEMTİNDEDİR, 1902 YILINDA YAPILMIŞTIR. BEHZAT CAMİİ'NİN GÜNEY YÖNÜNDEDİR, 33 METRE YÜKSEKLİĞİNDEDİR. GÜNEYDE 1 KAPISI VARDIR, BATI TARAFINDA ZEMİNDE 1 DÜKKAN YER ALMAKTADIR. KESME TAŞTAN YAPILMIŞTIR, 11.ABDÜLHAMİT\'İN PADİŞAH OLMASININ 25.YILI NEDENİ İLE MUTASARRIF BEKİRPAŞA VE BELEDİYE REİSİ MÜTEVELLİOĞLU ENVER BEY TARAFINDAN HALKIN DA YARDIMI İLE YAPTIRILMIŞTIR. 1917 YILINDA ALAFRANGAYA ÇEVRİLEN SAAT KISMI HER YARIM SAATTE VE SAAT BAŞLARINDA 2 DAKİKA ARA İLE TAM ÇALAR DURUMDADIR, KİTABESİ BİLİNMEYEN NEDENLERDEN DOLAYI KAZITTIRILMIŞTIR.

ULU CAMİ;TOKAT'IN KEBİR MAHALLESİ'NDEDİR, DİKDÖRTGEN PLANLIDIR. KESME TAŞTAN YAPILMIŞTIR, ÜZERİ AHŞAP ÇATI İLE KAPLIDIR. 8 DİREKLİ VE DİREKLER ARASI KEMERLİ OLUP DOĞU BATI YÖNLERİNE BAKAN KAPISI VARDIR, DOĞU YÖNÜNDE Kİ KEMER SÜTUNLAR ADİ TAŞTEN VE DÖRT KÖŞELİ, BATI TARAFINDA Kİ SÜTUNLAR İSE MERMER VE YUVARLAK İŞLENMİŞTİR. KİTABESİ'NDE ''ÇÜN BU CAMİ BİNASI OLDU CEDİT.'' İFADESİ VARDIR, 1679 YILINDA YENİ BAŞTAN YAPTIRILDIĞI, BU CAMİNİN BU TARİHTEN ÖNCE DE VAR OLDUĞU BU KİTABEDEN ANLAŞILMAKTADIR.

ALİPAŞA CAMİİ;KAPISI ÜZERİNDE Kİ KİTABEDEN 1565-1572 YILLARINDA YAPTIRILDIĞI ANLAŞILMAKTADIR, TOKAT CUMHURİYET ALANI'NA BİTİŞİKTİR. KARE PLANLIDIR, 8 MERMER SÜTUN ÜZERİNE KURULU 7 KUBBELİ SON CEMAAT YERİ BULUNMAKTADIR.KESME TAŞTAN YAPILMIŞTIR, KIBLE TARAFI HARİÇ, DİĞER 3 TARAFI MAHFİL TİPİNDE GİRİNTİLİDİR. BU SEBEPLE KUZEY KISMI ODA HALİNİ ALMAKTADIR, MAHFİLLERİN İÇLERİNDE PENCERELER VARDIR. CAMİNİN MİHRAP VE MİNBERİ TAŞTANDIR, TEK ŞEREFELİ MİNARESİ MEVCUTTUR. 1939 YILINDA MEYDANA GELEN DEPREM SIRASINDA HASAR GÖRMÜŞTÜR, VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN EN İYİ ŞEKİLDE RESTORE EDİLMİŞTİR. CAMİ AVLUSUNDA ALİPAŞA-HANIMI VE OĞLU MUSTAFA BEY'İN TÜRBELERİ BULUNMAKTADIR, MEZAR KİTABELERİNDE ALİPAŞA'NIN 1572. OĞLU MUSTAFA BEY'İN 1564 YILINDA ÖLDÜKLERİ KAYITLIDIR, KİTABESİ'NDE ''MUSTAFA NESL-İ SULTAN BEYAZIT.'' SÖZÜNDEN ŞEHZADE BEYAZIT'IN DAMADI OLDUĞU, TOKAT'TA İKAMET EDERKEN BURAYI YAPTIRDIĞI ANLAŞILMAKTADIR.

HATUNİYE CAMİİ (MEYDAN CAMİİ);TOKAT'IN MEYDAN SEMTİNDEDİR, TEK KUBBELİ. TEK MİNARELİDİR, ÖN KISMINDA ALTI MERMER SÜTUN ÜZERİNDE 5 KÜÇÜK KUBBELİ SON CEMAAT YERİ VARDIR. 11.BEYAZIT'IN ANNESİ GÜLBAHAR HATUN ADINA 1485 YILINDA YAPTIRILMIŞTIR, 1939 VE 1943 YILLARINDA MEYDANA GELEN DEPREMLERDE BÜYÜK ZARAR GÖRMÜŞTÜR, VALİ BEKİR SUPHİ AKTAN ZAMANINDA HALKIN VE VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN YARDIMLARI İLE EN İYİ ŞEKİLDE RESTORE EDİLMİŞTİR.

GÖK MEDRESE;1275 YILINDA İNŞA EDİLMİŞTİR, MEDRESENİN EYVAN-REVAK VE GALERİLERİ GEOMETRİK MOTİFLER VE ÇİÇEK ŞEKİLLERİ İLE SÜSLÜ ÇİNİLERLE KAPLIDIR. ÇİNİLERDE HAKİM OLAN RENKLER AÇIK MAVİ VE SİYAHTIR, 1 SELÇUKLU DEVRİ YAPISI OLAN MEDRESE'YE MAVİ ÇİNİLERİ NEDENİ İLE GÖKMEDRESE DENMEKTEDİR.

TOKAT MÜZESİ;1926 YILINDA KURULMUŞTUR, İÇİNDE ÇEVREDE BULUNAN MEZARLAR-YAZITLAR-YAZILI TAŞLAR-ESKİ TÜRBE VE TEKKELERİN DEĞERLİ EŞYALARI-TOKAT VE ÇEVRESİ'NİN ESKİ GİYİM EŞYALARI-FOLKLORU-ÇEVREDEN TOPLANAN PARA-YAZMA KİTAPLAR-VESİKALAR-SERAMİK EŞYALAR VB.ESERLER SERGİLENMEKTEDİR. 1942 YILINDA Kİ TOKAT DEPREMİ'NDEN SONRA TOKAT MÜZESİ'NDE Kİ BAZI DEĞERLİ ESERLER, ANKARA'DA Kİ ETNOĞRAFYA MÜZESİ'NE TAŞINMIŞTIR.

GÜDÜK MİNARE;1X.Y.Y.DAN KALMADIR, SELÇUKLU ESERİDİR.

HATUNİYE KÜLLİYESİ;1485 YILINDA 11.SULTAN BEYAZIT TARAFINDAN ANNESİ GÜLBAHAR VALİDE SULTAN ADINA YAPTIRILMIŞTIR, CAMİ-MEDRESE-İMARET-SÜBYAN MEKTEBİ'NDEN İBARETTİR. 1 OSMANLI ESERİDİR, TOKAT İL MERKEZİNDEDİR.

TOKAT KALESİ;ORTAÇAĞ YAPISI OLAN KALE SARP 1 KAYANIN ÜZERİNDEDİR, 28 BURCU MEVCUTTUR. BATIYA AÇILAN KAPISI İÇİNDE DİZDARHANESİ-MUHAFIZ KIŞLALARI-CEPHANELİKLERİ-ERZAK AMBARLARI-SU SARNIÇLARI VARDIR, OSMANLI İMPARATORLUĞU DÖNEMİNDE ESASLI 1 TAMİR GÖRMÜŞTÜR. DENİZ SEVİYESİNDEN, 750 METRE YÜKSEKLİKTEDİR.

KAZANCILAR MESCİDİ;1616 YILINDA YAPILMIŞTIR, TOKAT İL MERKEZİNDEDİR.

ALACA MESCİT;1300 YILINDA YAPILMIŞTIR, TOKAT İL MERKEZİNDEDİR.

HOROZOĞLU HANI;XV111.YÜZ YILDAN KALMADIR, TOKAT İL MERKEZİNDEDİR.

YAĞCI HANI;1 OSMANLI YAPISIDIR, TOKAT İL MERKEZİNDEDİR.

TAŞ HAN (VOYVODA HANI);TOKAT'IN GAZİOSMANPAŞA CADDESİ ÜZERİNDEDİR, KERVANSARAY OLARAK 1630-1631 YILLARINDA YAPILMIŞTIR. ÖN VE İÇ CEPHELERDE Kİ DÜKKANLAR KESME TAŞTAN YAPILMIŞTIR, ORTASI AVLU ŞEKLİNDEDİR VE ÜZERİ AÇIKTIR. 2 KATLIDIR, İÇ KISIMDA 37. DIŞ KISIMDA 25 DÜKKAN VARDIR. ÜST KATINDA 46 ODA YER ALMAKTADIR, HALEN ÇEŞİTLİ ESNAFLAR TARAFINDAN DÜKKANLAR KULLANILMAKTADIR. İÇ BAHÇESİ PARK ŞEKLİNDE MASA VE SANDALYELERLE DOLU OLDUĞU İÇİN, TOKAT'LILARIN ÇAY-KAHVE İÇMEK İÇİN UĞRADIKLARI ÖNEMLİ YERLERDEN BİRİSİDİR.

EBUL KASIM KÜMBETİ;X111.Y.Y.DAN KALMADIR, TOKAT İL MERKEZİNDEDİR.

HALETGAZİ TÜRBESİ;X111.Y.Y.DAN KALMADIR, TOKAT İL MERKEZİNDEDİR.

AÇIKBAŞ KÜMBETİ;

NURETTİN İBN-İ SENTİMUR KÜMBETİ;

SÜMBÜLBABA TÜRBESİ;1292 YILINDA YAPILMIŞTIR, ÖNEMLİ 1 ZİYARET YERİDİR.

GARİPLER CAMİİ-BEHZAT CAMİİ-HAMZA BEY CAMİİ-ÇUKUR MEDRESE-TOKAT KÖPRÜSÜ-PERVANE HAMAMI-HOROZOĞLU HANI-PAŞA HAMAMI-SULUSARAY NİKOPOLİS ŞEHİR KALINTILARI-GIJGIJ DEDE TÜRBESİ-ŞEYH ŞİRVANİ TÜRBESİ- TOKAT'TA GEZİLECEK GÖRÜLECEK DİĞER YERLERİN İSİMLERİDİR.

NİKSAR'DA GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER;

BİZANS YAPISI TARİHİ KALE-1145 YILINDA YAPILAN ULU CAMİ-MELİK DANİŞMENT GAZİ KÜMBETİ-HACI ÇIKRIK KÜMBETİ-MELİK YAĞBASAN KÜMBETİ-SUNGURBEY TÜRBESİ-KARANLIK TÜRBE-IŞIK TEKKESİ-KARAKIZ TÜRBESİ-KIRKKIZ TÜRBESİ-ÇÖREĞİ BÜYÜK TÜRBESİ-ROMA YAPISI TAŞ KÖPRÜ-AYVAZ SUYU VE MESİRE ALANI-ZİLE PANAYIRI-ÇIRÇIR SUYU-ŞAİR EMRAHIN MEZARI-ALMUS BARAJ GÖLÜ KIYILARI MESİRE ALANI-TUFANTEPE MESİRE ALANI-SULUSARAY ÇERMİĞİ VE MESİRE ALANI NİKSAR'DA GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLERİN İSİMLERİDİR.

REŞADİYE'DE GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER;

REŞADİYE BELEDİYESİ TERMAL TESİSLERİ;REŞADİYE İLÇESİ'Nİ TEPEDEN GÖREN 1 YERDEDİR, KAPLICA ALANI OLDUKÇA BÜYÜKTÜR. OTEL-RESTORAN VB.GİBİ TESİSLERE SAHİPTİR, AYRICA AİLELERİN KALMASI İÇİN ÖZEL VE KİRALIK ODALARI BULUNMAKTADIR. SUYU 40 C SICAKLIKTADIR, İÇİLİNCE MÜSHİL ETKİSİ YAPAR. BANYOSU, ROMATİZMA VE DERİ HASTALIKLARINA FAYDALIDIR.

ZİNAV GÖLÜ MESİRE ALANI;KÜÇÜK 1 GÖLDÜR, ETRAFI ÇAMLIKTIR. MANZARASI GÜZELDİR, BALIĞI BOLDUR. ÖNEMLİ 1 MESİRE ALANIDIR.

GÜLLÜKÖY GÖLÜ;ÇEVRESİ YEŞİLLİKTİR, MESİRE ALANI OLARAK ÜNLÜDÜR.

ŞEHİTLER ANITI;REŞADİYE'DEN 10 KM. UZAKLIKTADIR, PKK'LİLER TARAFINDAN ŞEHİT EDİLEN ASKERLER İÇİN DİKİLMİŞTİR.

TURHAL'DA GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER;

ROMALILAR ZAMANINDAN KALMA ZİLE KALESİ (NAMA HİSARI KALESİ)-1267 YILINDA YAPILAN ULU CAMİ-1479 YILINDA YAPILAN HASANAĞA MEDRESESİ-1475 YILINDAN KALMA IŞIK CAMİİ-MEHMETDEDE TÜRBESİ-TURHAL KERVANSARAYI TURHAL'IN GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLERİDİR.

ZİLE'DE GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER;

ZİLE KALESİ-HATUN HANI-HASANAĞA MEDRESESİ ZİLE\'DE GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLERİN İSİMLERİDİR.

TOKAT'IN BAZI İLÇELERİNE UZAKLIĞI;

TOKAT-ALMUS;36 KM.
TOKAT-ARTOVA;35 KM.
TOKAT-ERBAA;84 KM.
TOKAT-NİKSAR;57 KM.
TOKAT-REŞADİYE 106 KM.
TOKAT-TURHAL;48 KM.
TOKAT-ZİLE;70 KM.

60-TOKAT'TA YAŞAYAN YAZARLAR VE ŞAİRLER;

MEHMET EMİN ULU
TOKAT YAZARLAR VE ŞAİRLER DERNEĞİ BAŞKANI
GOP BULVARI, TAŞHAN, NO.71
TOKAT
TELEFAKS.0-356-2124809 E MAİL.info@tosayad.com WEB.www.tosayad.com

MUSTAFA EROL
Kerimoğlu Eczanesi, Meydan Çarşısı
TOKAT
GSM.0-505-3016035

MUSTAFA UÇURUM
18 Mart İlköğretim Okulu
TOKAT
GSM.0-505-3696754 E MAİL.mucurum@hotmail.com

ÜNAL KAR
Tarım İl Müdürlüğü
Proje İstatistik Şube Müdürlüğü
60200 TOKAT
GSM.0-544-5736066 E MAİL.unalkar@gmail.com WEB.www.antoloji.com/unal_kar

OSMAN BAŞ
PK.25
TOKAT
GSM.0-536-6820252 E MAİL.osmanbas60@hotmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder