16 Mayıs 2012 Çarşamba

ÇANAKKALE'DE GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER...


KERİM ÖZBEKLER
GAZETECİ-YAZAR-ŞAİR

TRUVA TAHTA ATI;ÇANAKKALE VALİLİĞİ ÖNÜNDEDİR, SAHİL KENARINDADIR. ÇANAKKALE LİMAN'INA 150 METRE MESAFEDEDİR.

AYNALI ÇARŞI;ÇANAKKALE İÇİNDEDİR, KAPALI 1 ÇARŞIDIR. İÇİNDE Kİ DÜKKANLARDA GENELLİKLE TURİSTİK EŞYALAR SATILMAKTADIR, 1 MİLYON LİRADAN BAŞLAYAN HEDİYELİK EŞYALAR ARASINDA DAHA ÇOK ÇANAKKALE İLE İLGİLİ HATIRA EŞYALAR SATILMAKTADIR. ÇANAKKALE'YE GELENLERİN SIK UĞRADIKLARI 1 YERDİR, SEYİTONBAŞI HEYKELLERİ-KÜLLÜKLER-BAKIRDAN YAPILMIŞ HEDİYELİK EŞYALAR VB.GİBİ ÇOK DEĞİŞİK HEDİYELİK EŞYAYI BURADA BULMAK MÜMKÜNDÜR.

ÇANAKKALE SAHİLİ;ÇANAKKALE SAHİLİ YAZ AYLARINDA ÇANAKKALE'YE GELENLERİN SABAHA KADAR OYALANDIKLARI 1 YERDİR, 10 KM.Yİ BULAN SAHİLDE ÇAY BAHÇELERİ-LOKANTALAR-BÜFELER-BİRAHANELER-BELEDİYEYE AİT OTURMA BANKLARI-DONDURMA SU FISTIK MISIR SATAN SEYYAR SATICILAR YER ALMAKTADIR. AĞAÇLIKLI 1 YERDİR, SANDAL SEFASI YAPMAKTA MÜMKÜNDÜR.

ÇİMENLİK KALESİ;ANADOLU YAKASINDADIR, FATİH SULTAN MEHMET TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR. YÜKSEKLİĞİ 30 METREDİR, KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN TARAFINDAN ONARILMIŞTIR. 1.DÜNYA SAVAŞI SIRASINDA BAZI YERLERİ YIKILMIŞTIR, HALEN ASKERİ MÜZE OLARAK KULLANILMAKTADIR.

KUMKALE;1656 YILINDA KÖPRÜLÜ MEHMETPAŞA TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, ÇANAKKALE BOĞAZI'NIN EGE DENİZİ GİRİŞİNDEDİR.

NAĞRA KALESİ;NAĞRA BURNUNDADIR, 111.SELİM VE 11.MAHMUT DEVRİNDE YAPILMIŞTIR.

YALI CAMİİ;YALI'DA, ÇARŞI CADDESİ ÜZERİNDEDİR. BU CAMİYİ TOPÇU ALBAYI HACI HALİLBEY YAPTIRMIŞTIR.

BÜYÜK CAMİ;FATİH SULTAN MEHMET DEVRİNDE YAPTIRILMIŞTIR, ÇEŞİTLİ ZAMANLARDA ONARIM GÖRMÜŞTÜR.

NECİP PAŞA CAMİİ;HASTANE BAYIRINDADIR.

TIFLI CAMİİ;

KURŞUNLU CAMİİ;

SAAT KULESİ;ÇANAKKALE SAHİLİNE VE LİMANINA 50 METRE KADAR UZAKLIKTADIR, VİTALİS ADINDA Kİ 1 İTALYAN TÜCCAR TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR.

TROİA-TRUVA (HİSARLIK TEPE) ÖREN YERİ;ÇANAKKALE-EZİNE KARAYOLU ÜZERİNDEDİR, YOLUN SAĞINDADIR. TEVFİKİYE KÖYÜ YAKINDA BULUNMAKTADIR, ÇANAKKALE'YE UZAKLIĞI 32 KM.DİR. M.Ö.3000 YILINDAN BAŞLAYARAK M.S.4000 YILINA KADAR BÖLGENİN EN ÖNEMLİ KENTLERİNDEN BİRİSİ OLDUĞU BİLİNMEKTEDİR, TARİHTE DEPREM VE SAVAŞLAR NEDENİ İLE 9 KEZ YIKILDIĞI VE YENİDEN İNŞA EDİLDİĞİ ÖNE SÜRÜLMEKTEDİR. HOMEROS'UN İLİADA İSİMLİ ESERİNİN İÇİNDE Kİ DESTANLARINA KONU OLMUŞ 1 KENTTİR, TROİA ÖREN YERİ MÜDÜRLÜĞÜ;TEL.0-286-2830536

DARDANOS;ÇANAKKALE'YE 12 KM. UZAKLIKTADIR, İÇİNDE 2500 YIL ÖNCESİNE AİT MEZARLAR VARDIR.

ÇANAKKALE ESKİ ESERLER MÜZESİ;1961 YILINDA AÇILMIŞTIR, BU MÜZEDE ÇEVREDE BULUNAN HELLENİSTİK VE ROMA ÇAĞLARINA AİT TAŞ-PİŞMİŞ TOPRAK EŞYA-MADENİ ESERLER SERGİLENMEKTEDİR.

BAHRİYE ŞEHİTLİĞİ;NAĞRA YOLUNDADIR.

HASAN MEVSUF ŞEHİTLİĞİ VE ANITI;EZİNE KARAYOLU ÜZERİNDEDİR.

İNTEPE ŞEHİTLİĞİ VE ANITI-ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ ANITI-HASTANE BAYIRI ŞEHİTLİĞİ VE ANITI-ÇAMBURNU ANITI-MESUDİYE ANITI-HAVUZLAR ANITI-YAHYAÇAVUŞ ANITI-CONBAYIRI ANITI-KEMALYERİ ANITI ÇANAKKALE'DE GEZİLECEK GÖRÜLECEK ŞEHİTLİK VE ANITLARIN İSİMLERİDİR.

SÜLEYMANPAŞA TÜRBESİ;BİR AV PARTİSİ ESNASINDA VURULARAK ÖLEN SÜLEYMANPAŞA'NIN MEZARI VE TÜRBESİ BOLAYIR'DADIR.

NAMIK KEMAL TÜRBESİ;ÜNLÜ VATAN ŞAİRİ NAMIK KEMAL'İN MEZARI VE TÜRBESİ BOLAYIR'DADIR, PLANINI TEVFİK FİKRET ÇİZMİŞTİR.

BAYRAMİÇ ILICASI-KÜLLÜCE ILICASI-TERZİALAN ILICASI-ILICABAŞI KAPLICASI ÇANAKKALE'DE BULUNAN DİĞER ILICALARIN (KAPLICALARIN) İSİMLERİDİR.

TROVA MESİRE ALANI VE KAMP YERİ;ÇANAKKALE'YE 14 KM. UZAKLIKTADIR.

DARDANOS MESİRE ALANI VE KAMP YERİ;ÇANAKKALE'YE 10 KM. UZAKLIKTADIR.

ŞEN MESİRE ALANI VE KAMP YERİ;ÇANAKKALE'YE 5 KM. UZAKLIKTADIR.

SUNSAN VE PARADİS MESİRE VE KAMP ALANLARI DA ÇANAKKALE'DEDİR.

İNTEPE ÇAMLIĞI VE MESİRE ALANI;ÇANAKKALE'YE 15 KM. UZAKLIKTADIR, ÇANAKKALE BOĞAZI'NIN EN GÜZEL SEYREDİLEBİLDİĞİ 1 YERDİR.

KEPEZ BAHÇELERİ MESİRE ALANI;ÇANAKKALE'YE 5 KM. UZAKLIKTADIR, BAĞ VE BAHÇELERİ İLE ÜNLÜ 1 MESİRE ALANIDIR.

GÜZELYALI PLAJLARI;ÇANAKKALE'YE 14 KM. UZAKLIKTADIR, BURADA Kİ PLAJLARIN KUMU TEMİZ-SUYU BERRAKTIR.

BOZCAADA;EGE DENİZİ'NİN KUZEY DOĞUSU'NDADIR, ÇANAKKALE BOĞAZI'NDAN 19 KM. UZAKLIKTADIR. YÜZÖLÇÜMÜ 40 KM2'DİR, ÇANAKKALE'YE BAĞLIDIR. ÜZÜMÜ VE ŞARAPLARI İLE ÜNLÜ 1 ADADIR, ÇAVUŞ ÜZÜMÜ-KARDİNAL ÜZÜMÜ-KARASAKIZ ÜZÜMÜ-VASİLAKİ ÜZÜMÜ ÇEŞİTLERİ ESKİDEN BERİ ÜRETİLEN ÜZÜM ÇEŞİTLERİDİR. BOZCAADA SON YILLARDA BAĞCILIK YAPMAK İSTEYEN İSTANBUL-ANKARA-İZMİR-ADANA-BURSA VB.GİBİ İL ZENGİNLERİNİN BURADA YER SATIN ALARAK ÇİFTLİK KURDUKLARI 1 ADADIR, HER YIL TEMMUZ-AĞUSTOS AYLARINDA BURADA BAĞ BOZUMU ŞENLİKLERİ YAPILMAKTADIR. BOZCAADA'DA 3 ŞARAP FABRİKASI MEVCUTTUR, SİPARİŞLERİ KARŞILAMAKTA GÜÇLÜK ÇEKMEKTEDİRLER. FİNİKELİLER ZAMANINDA YAPILAN BOZCAADA KALESİ-BATI BURNUNDA Kİ DENİZ FENERİ-AYAZMA PLAJI-HABBELE PLAJI-AKVARYUM KOYU PLAJI-SULUBAHÇE KOYU PLAJI-TUZBURNU PLAJI-OVA PLAJI-ÇAYIR PLAJI-1700 YILLARINDA YAPILAN ALAYBEY CAMİİ-XV.Y.Y.ESERİ OLAN YALI CAMİİ-1867 YILINDA YAPILAN MERYEMANA KİLİSESİ-KALE İÇİNDE Kİ ETNOĞRAFYA MÜZESİ-17.Y.Y.DA YAPILAN VE KULLANILMAYAN ALAYBEY HAMAMI-ÇALIŞMAYAN KÖPRÜLÜ HAMAMI-NAMAZGAH ÇEŞMESİ-ESKİ KALE-KALINBURUN DALIŞ NOKTASI-2.SIĞLIK DALIŞ NOKTASI-MAUNA ADASI DALIŞ NOKTASI-MAVRİA (TAVŞAN) ADASI DALIŞ NOKTASI YAZ AYLARINDA TURİSTLERİN AKININA UĞRAYAN 1 YERDİR. BOZCADA'NIN EN YÜKSEK YERİ 191 METRE İLE GÖZTEPE'DİR, FAKI TEPESİ 57 METRE YÜKSEKLİKTEDİR. GÖKÇEADA'DA 50 KADAR AİLE BALIKÇILIK YAPMAKTADIR, SARDALYA-KALAMAR-LEVREK-SİNARİT-MERCAN-ÇİPURA-LİPSOS-İSTAVRİT-BARBUN-LÜFER-KARAGÖZ-KIRLANGIÇ-PALAMUT-TORİK EN ÇOK YAKALANAN BALIK TÜRLERİDİR. BU BALIKLARI TAZE TAZE BALIK LOKANTALARINDA BULMAK VE YEMEK MÜMKÜNDÜR, GÖKÇEADA'DA ÇOK SAYIDA BOŞ EV VARDIR. HOMEROS'UN YAZDIĞI İLİADA İSİMLİ ESER İÇİNDE Kİ DESTANLARDA DA BOZCAADA ÜZÜMLERİ VE ŞARAPLARINDAN BAHSEDİLMEKTEDİR.

GÖKÇEADA;ÇANAKKALE BOĞAZI'NA 20 KM. UZAKLIKTADIR, 279 KM2'LİK BİR ALANA SAHİP OLAN ADA 1 TEPE ÜZERİNE KURULMUŞTUR. KALEKÖY İSİMLİ İSKELESİ İLE ARASINDA 5 KM.LİK BİR KARAYOLU VARDIR, ADANIN EN YÜKSEK YERİ 600 METREDİR. GÖKÇEADA'DA 12 KİLİSE-1 MİL UZUNLUĞU'NDA VE 200 METRE GENİŞLİĞİNDE 1 SU ALTI MİLLİ PARKI-AYDINCIK (KEFALOS) KAYA MEZARLARI-KUZEY BATISINDA MARMAROS PLAJI-DENİZE GİRMEK İÇİN KALEKÖY BİTİŞİĞİNDE Kİ YILDIZ KOYU-GÖKÇEADA'YA 18 KM. UZAKLIKTA BULUNAN ROMA'LILARDAN KALMA KOKİNA BÖLGESİ'NDE Kİ ÇİFT KABİRLİ MEZAR-38 METRE YÜKSEKLİKTEN DÜŞEN MARMAROS ŞELALESİ-BULGAR GÖÇMENLERİNİN EV PANSİYONCULUĞU YAPTIĞI ŞİRİNKÖY VE YAKININDA Kİ LAZKOYU GÖLET VE PLAJI-MERKEZ CAMİSİ-FATİH CAMİİ BURADA GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLERDİR. 46 MİLLİK 1 DENİZ KIYISINA SAHİPTİR, ÇOK SAYIDA DA BOŞ EV BULUNMAKTADIR. GÖKÇEADA'NIN DAİMİ NÜFUSU 10.000 CİVARINDADIR, KÖYLERİNDE TOPLAM 1.600 KİŞİ YAŞAMAKTADIR. ADA'DA TRABZON'DAN GELEN SÜRMENELİLER-ISPARTALILAR-RUMLAR-BULGAR GÖÇMENLERİ-1990 YILINDA KAPANAN CEZAEVİ MAHKUMLARI YAŞAMAKTADIR. ÇANAKKALE-GÖKÇEADA ARASINDA FERİBOT VE DENİZ MOTORLARI ÇALIŞMAKTADIR, HER YIL YAZ AYLARINDA 20.000 TURİST BURAYI ZİYARET ETMEKTEDİR VE NÜFUSU YAZ AYLARINDA 30.000 OLMAKTADIR.

ÇANAKKALE ARKEOLOJİ MÜZESİ;BARBAROS MAHALLESİ, 100.YIL CADDESİ, ÇANAKKALE

KABATEPE MÜZESİ;TEL.0-286-8141297 ÇANAKKALE

ASKERİ MÜZE;TEL.0-286-2131730 ÇANAKKALE

DEVLET GÜZEL SANATLAR GALERİSİ;KAYSERİLİ AHMETPAŞA CAD., ÇANAKKALE TEL.0-286-2176161

KORFMAN KÜTÜPHANESİ;TEL.0-286-2137212 ÇANAKKALE

MEHMET AKİF ERSOY KÜTÜPHANESİ;TEL.0-286-2172369 ÇANAKKALE

YALI HANI;1880 YILLARINDAN ÖNCE YAPILMIŞTIR, 1910 YILLARINDA HANI HANCI AHMETAĞA İSİMLİ BİRİSİ (AHMET TURHANLI) İŞLETİYORDU. 1940 YILLARINDA YANMIŞTIR, BÜYÜK BÖLÜMÜ BETONARME OLARAK YENİDEN İNŞA EDİLMİŞTİR. KONAKLAMA GÖREVİNİ 1975 YILINA KADAR SÜRDÜRMÜŞTÜR, TROİA ÖREN YERİNİ KEŞFEDEN ALMAN ARKEOLOG SCHLİMANN TRİOA'DAN ÇIKARDIĞI ESERLERİ GÖREVLİLERİ UYUTUP YURT DIŞINA KAÇIRIRKEN YALI HAN'DAN GEÇTİĞİNİ ANILARINDA YER VERMİŞTİR. 2 KATLIDIR, ÜST KATINDA BULUNAN 22 ODA KULLANILMAMAKTADIR. ZEMİN KATTA Kİ 12 ODADAN 7 TANESİ ÇEŞİTLİ EL SANATLARI İÇİN KULLANILMAKTADIR, AYRICA AVLUSUNU KULLANAN 1 KIRAATHANE MEVCUTTUR.

AYVACIK İLÇESİ'NDE GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER;

ASOS;AYVACIK İLÇESİ SINIRLARI İÇİNDEDİR, BEHRAMKALE KÖYÜ'NDEDİR. ESKİ 1 AİO YERLEŞME ALANIDIR, BURADA BULUNAN ATHENA TAPINAĞI'NDA Kİ BİR KAÇ FRİZ PARÇASI İSTANBUL ARKEOLOJİ MÜZESİNDEDİR.

TUZLA KAPLICASI;AYVACIK İLÇESİ'NDEDİR, TEL.0-286-7248713.

BAYRAMİÇ İLÇESİ'NDE GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER;

HADIMOĞLU KONAĞI;17.Y.Y.ESERİDİR, KONYA'NIN HADIM İLÇESİ'NDEN GELEREK BAYRAMİÇ'TE DERİCİLİK YAPIP ZENGİN OLAN 2 KARDEŞ TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR. KONAK'TA KURŞUNLUTEPE ÜZERİNDE Kİ SKEPSİZ ANTİK KENTİ'NDEN BAZI PARÇALAR MİMARİ DEKORASYON MALZEMESİ OLARAK KULLANILMIŞTIR, BU GÜN ETNOĞRAFYA MÜZESİ OLARAK KULLANILMAKTADIR.

AYAZMA MESİRE ALANI;BAYRAMİÇ İLÇESİ'NİN DOĞUSUNDADIR, İLÇEYE BAĞLI EVCİLER KÖYÜ'NÜN 5 KM. UZAKLIĞINDADIR. KAZ DAĞLARI ETEKLERİNDEDİR, BOL SUYU VE YEŞİLLİĞİ OLAN BU YERDE HER YIL GÜZELLİK YARIŞMASI YAPILMAKTADIR. MİTOLOJİ'YE GÖRE PARİS, HER YIL BURADA TANRIÇALAR ARASINDA HER YIL GÜZELLİK YARIŞMASI YAPIYORDU.

KALKIM BELDESİ;KAZ DAĞLARI ÜZERİNDEDİR, SON YILLARDA EKO TURİZM-ATÇILIK-TREKKİNG TUTKUNLARININ AKIN ETTİĞİ GÜZEL 1 BELDEDİR. EDREMİT-ÇAN-YENİCE ÜZERİNDEN ULAŞILABİLİR. 25 KM. GİDİLDİKTEN SONRA 900 METRE YÜKSEĞE ÇIKILIYOR, ZEYTİN AĞAÇLARINDAN SONRA ÇAM ORMANLARININ YER ALDIĞI BU KARAYOLU ÜZERİNDE MİLLİ PARK DİNLENME TESİSLERİ VAR. BURADA TEL KAFESLE ÇEVRİLİ GEYİK ÜRETME ÇİFTLİĞİ DE MEVCUT, BU MINTIKADA YER ALAN İLİADA BUTİK OTEL BÜNYESİ'NDE BİNİCİLİK-AVCILIK-BİSİKLET TURU-BALIKÇILIK GİBİ SPORLARI YAPMAK MÜMKÜN, OTEL BU GİBİ TESİSLERE SAHİP. OTELİN BİRAZ İLERİSİNDE BAĞLI KÖYÜ VAR, BU KÖYDE Kİ KÖY KIRAATHANESİ'NDE KÖY KAHVALTISI YAPMAKTA İMKANLAR DAHİLİNDE. KALKIM BELDESİ'NE GELDİKTEN SONRA 10 DAKİKALIK MESAFEDE KALKIM GÖLETİ VAR, ETRAFI TARLA VE MEŞELİKLERLE ÖRTÜLÜ BU ALAN 1 MESİRE YERİ. BURADA PARK-OTEL-LOKANTA-HALICI DÜKKANI VB.GİBİ YERLER VAR, YAZ AYLARINDA GEÇ SAATLERE KADAR HER YER AÇIK. KALKIM BELEDİYESİ;TEL.0-286-4875504

HIDIRLAR KAPLICASI (AGONYA KAPLICASI);AKÇAKOYUN KÖYÜ'NÜN İLERİSİNDE YER ALIYOR, YEŞİLLİKLER İÇİNDE Kİ KAPLICA SUYU 85 C SICAKLIKTADIR. BÖBREK-İDRAR-SİNDİRİM SİSTEMİ-KADIN HASTALIKLARINA İYİ GELİYOR.

ŞEYTAN DERESİ VE ŞELALESİ;AŞAĞI ÇAVUŞ KÖYÜ CİVARINDADIR, 1400 METRE YÜKSEKLİKTEDİR. ETRAFI KAYIN AĞAÇLARI İLE ÇEVRİLİDİR, YEŞİLLİK BİR MESİRE YERİDİR. BURADA Kİ HAVUZ'A AKAN SUYA ELİNİZİ ÇIRPTIĞINIZDA KISA BİR SÜRE DURAKLAMAKTADIR, EYLÜL-EKİM AYLARINDA YOLU BURAYA DÜŞENLER HAZİNE ARAZİSİ ÜZERİNDE BULUNAN KESTANE AĞAÇLARINDAN KESTANE TOPLAYABİLİRLER. ÇOK YÜKSEK OLMAYAN YERLERDE ÇOK SAYIDA KESTANE AĞACI MEVCUTTUR, KÖYLÜLERDE BU KESTANELERİ TOPLAYARAK SATMAKTADIRLAR.

BİGA İLÇESİ'NDE GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER;

KIRKGEÇİT KAPLICASI;BİGA İLÇESİ'NDEDİR, TEL.0-286-3948008

ÇAN İLÇESİ'NDE GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER;

BARDAKÇILAR KAPLICASI;ÇAN İLÇESİ'NDEDİR, TEL.0-286-4454630.

KARA-ILICA;ÇAN İLÇESİ'NDEDİR, TEL.0-286-4232474.

ECEABAT İLÇESİ'NDE GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER;

SEYİT ONBAŞI HEYKELİ;GELİBOLU YARIMADASI'NDADIR, ECEABAT İLÇESİ SINIRLARI İÇİNDEDİR. KURTULUŞ SAVAŞI SIRASINDA 240 KĞ.LIK BOMBAYI SIRTLAYAN SEYİT ONBAŞIYA AİT 1 HEYKELDİR, ÇANAKKALE'YE GELENLER ÖZELLİKLE BU HEYKELİN ÖNÜNDE BOL BOL FOTOĞRAF ÇEKTİRİRLER.

ÇANAKKALE TABYALARI;ÇANAKKALE BOĞAZI'NIN HER 2 TARAFINDA BULUNAN TABYALAR TOPÇULAR İÇİN İNŞA EDİLMİŞTİR, EN ÖNEMLİLERİ MECİDİYE TABYASI-HAMİDİYE TABYASI-NAĞRA TABYASI-ÇİMENLİK TABYASI-DARDANOS TABYASI-ORHANİYE TABYASI-KUMKALE TABYASI'DIR. BU TABYALARIN ÇOĞUNLUĞU, ECEABAT İLÇESİ SINIRLARI İÇİNDEDİR.

SESTOS KALESİ;ECEABAT'A 4 KM. UZAKLIKTA BULUNAN YALOVA KÖYÜ'NDE Kİ AKBAŞ LİMANI'NIN GÜNEYİNDE BULUNAN ANTİK KENTİN KALESİ İDİ, BİGALI KALESİ VE KİLİTBAHİR KALELERİ YAPILIRKEN BU KALENİN TAŞLARI KULLANILDIĞI İÇİN BU GÜN BU KALE YERİNDE 1 KALINTI MEVCUT DEĞİL.

BİGALI KALESİ;ECEABAT İLÇESİ SINIRLARI İÇİNDEDİR, İLÇEYE 5 KM. UZAKLIKTADIR. 1807'DE YAPILMIŞTIR, YAPIMINDA SESTOS KALESİ'NİN TAŞLARI KULLANILMIŞTIR.

KİLİTBAHİR KALESİ;1462 YILINDA FATİH SULTAN MEHMET TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN BU KALEYE 1 KAPI KULESİ İLE SUR EKLETMİŞTİR. YONCA YAPRAĞI ŞEKLİNDE AVLULU VE KORUNAKLI 1 İÇ KALESİ VARDIR, 7 KATLI OLAN İÇ KALE DÜZGÜN MOLOZ TAŞTAN İNŞA EDİLMİŞTİR. ÇANAKKALE BOĞAZI'NIN EN DAR YERİNDEDİR, KARŞISINDA ÇİMENLİK KALESİ MEVCUTTUR.

SEDDÜL BAHİR KALESİ;1659 YILINDA MİMAR MUSTAFAAĞA TARAFINDAN YAPILMIŞTIR, ECEABAT-GELİBOLU-ÇANAKKALE YOLLARININ KAVŞAĞINDA YER ALMAKTADIR. GÖKÇEADA FERİBOTLARI'DA BU NOKTADAN KALKMAKTADIR, YANINDA GÜZEL KUMSALI OLAN 1 KOY VARDIR.

HAVUZLAR MESİRE ALANI;ÇANAKKALE'NİN KARŞISINDADIR, KİLİTBAHİR KÖYÜ'NE YAKIN MEYVA VE ZEYTİN AĞAÇLARI İLE ÖRTÜLÜ ŞİRİN 1 YERDİR. ÇANAKKALE İLE KİLİTBAHİR ARASINDA SÜREKLİ OLARAK DENİZ MOTORLARI İŞLEMEKTEDİR.

EZİNE İLÇESİ'NDE GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER;

ALEKSANDRİA TROAS;EZİNE İLÇESİ SINIRLARI İÇİNDEDİR, İLÇENİN 15 KM. BATISINDADIR. HELENİSTİK DÖNEMDE KURULMUŞ 1 KENTTİR, KALINTILARINDAN 1 KISMI AYAKTADIR.

NEANDRİA;EZİNE İLÇESİ SINIRLARI İÇİNDEDİR, İLÇENİN 8 KM. GÜNEYBATISINDADIR. ÇİĞLİ DAĞI ÜZERİNDEDİR, EN ÖNEMLİ KALINTISI İ.Ö.V11.YÜZYIL SONUNA AİT OLAN AHŞAP TAPINAĞIDIR. AİO SÜTUN BAŞLIKLARI, İSTANBUL ARKEOLOJİ MÜZESİNDEDİR.

BABAKALE;1723 YILINDA OSMANLILAR TARAFINDAN YAPILMIŞTIR.

KESTANBOL KAPLICASI;EZİNE İLÇESİ'NDEDİR, SUYUNUN SICAKLIĞI 67 C'DİR. BANYOSU KADIN HASTALIKLARI-ROMATİZMA-SİYATİK-KİREÇLENME-KEMİK TÜBERKÜLOZU'NA İYİ GELMEKTEDİR, OTELİ MEVCUTTUR VE OTEL ODALARINA KAPLICA SUYU VERİLMEKTEDİR.TEL.0-286-6375223.

GELİBOLU İLÇESİ'NDE GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER;

GELİBOLU YARIMADASI TARİHİ MİLLİ PARKI;1.DÜNYA SAVAŞI SIRASINDA 500.000 ASKERİN HAYATINI KAYBETTİĞİ GELİBOLU YARIMADASI 1 MİLLİ PARK ALANIDIR, BURADA BİR ÇOK ŞEHİTLİK-ANIT MEVCUTTUR. 365 GÜN GELİBOLU YARIMADASI TARİHİ MİLLİ PARK'ININ ZİYARETÇİSİ VARDIR, EN ÇOK HER HAFTA SONU CUMARTESİ-PAZAR GÜNLERİ TÜRKİYE'NİN DÖRT BİR TARAFINDAN GELİP GİDEN OTOBÜSLER ÇANAKKALE-GELİBOLU YARIMADASI TARİHİ MİLLİ PARK'INI YERLİ VE YABANCI TURİSTLERİ GETİRİR GEZDİRİRLER. GELİBOLU TARİHİ MİLLİ PARKI MÜDÜRLÜĞÜ;TEL.0-286-8141128

BAYRAKLI DEDE TÜRBESİ;GELİBOLU İLÇESİ'NDEDİR, ASTSUBAY ORDU EVİ YAKININDADIR. HALK BURAYA X1V.Y.Y.DAN BU TARAFA BAYRAK ASMA GELENEĞİNİ SÜRDÜRMEKTEDİR, TÜRBENİN İÇİNDE OSMANLI KOMUTANI SÜLEYMANPAŞA'NIN BAYRAKTARI YATMAKTADIR.

SÜLEYMANPAŞA CAMİİ (BÜYÜK CAMİ);GELİBOLU İLÇESİ'NDEDİR, OSMANLI KOMUTANLARINDAN SÜLEYMANPAŞA TARAFINDAN 1358 YILINDA YAPTIRILMIŞTIR. DİKDÖRTGEN PLANLIDIR, TAŞ DUVARLI CAMİNİN 3 GİRİŞ KAPISI VARDIR.

AHMET BİCAN TÜRBESİ-MEHMET BİCAN TÜRBESİ-HALLACI MANSUR TÜRBESİ-KALAFAT MEHMETPAŞA TÜRBESİ-EMİR ALİPAŞA TÜRBESİ-GÜVEYİ SİNANPAŞA TÜRBESİ GELİBOLU İLÇESİ'NDE BULUNAN DİĞER TÜRBELERİN İSİMLERİDİR.

GELİBOLU MEVLEVİHANESİ;1656 YILINDA YAPTIRILMIŞTIR, GÜNÜMÜZE ULAŞMAYAN OKUL-HAN-AŞEVİ GİBİ BÖLÜMLERİ VARDI. 80 YOKSULU BARINDIRACAK İMKANLARA SAHİPTİ, GELİBOLU'DA ASKERİ HASTANE ALANINDADIR. TÜRKİYE'DE Kİ 2.BÜYÜK TEKKE OLDUĞU İLERİ SÜRÜLMEKTEDİR, DÜNYADA MİHRABI OLAN TEK MEVLEVİHANEDİR. SEMA AYİNİNİN YAPILDIĞI MEYDANI 1000 İZLEYİCİYİ ALABİLECEK KAPASİTEDEDİR, 2004 YILINDA RESTORASYONU BİTİRİLMİŞTİR.

HELLES ANITI VE MEZARLIĞI-YENİ ZELANDA ANITI VE MEZARLIĞI-FRANSIZ ANITI VE MEZARLIĞI ÇANAKKALE'NİN GELİBOLU YARIMADASI'NDA BULUNAN YABANCI MEZARLIKLARDIR, BU ÜLKELERİN GENÇLERİ YILDA 1 KEZ KENDİLERİ İÇİN SAVAŞIP ÖLDÜKLERİNE İNANDIKLARI DEDELERİNİ MEZARLARI BAŞINDA ANMAK  İÇİN HER YIL ŞAFAK AYİNİ ADI ALTINDA GELİBOLU'YA GELMEKTEDİRLER VE SABAH 04.00 SIRALARINDA AYİN YAPMAKTADIRLAR. (NOT.1 ÜLKE DÜŞMANLARINA GENELLİKLE SABAHA KARŞI SALDIRIR, BU BİR SAVAŞ TAKTİĞİDİR.)

ÇANAKKALE'NİN BAZI İLÇELERİNE UZAKLIĞI;

ÇANAKKALE-AYVACIK;73 KM.
ÇANAKKALE-BAYRAMİÇ;75 KM.
ÇANAKKALE-BİGA;101 KM.
ÇANAKKALE-ECEABAT;4 KM.
ÇANAKKALE-YENİCE;100 KM.
ÇANAKKALE-EZİNE;50 KM.
ÇANAKKALE-ÇAN;74 KM.
ÇANAKKALE;GELİBOLU;48 KM.
ÇANAKKALE-LAPSEKİ;39 KM.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder