KERİM ÖZBEKLER
GAZETECİ-YAZAR-ŞAİR
SÜLEYMANİYE ULU CAMİİ (CAMİİ KEBİR);KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN'IN BAĞDAT SEFERİNE GİDERKEN VERDİĞİ EMİR ÜZERİNE YAPILMIŞTIR, DÜZ TAVANLIDIR. 3 BÖLÜMLÜDÜR, GÜMÜŞHANE'NİN SÜLEYMANİYE MAHALLESİ'NDEDİR.
KÜÇÜK CAMİ;KARE PLANLIDIR, TEK KUBBELİDİR.
DALTABAN ÇEŞMESİ;ÜSTÜNDE PADİŞAH TUĞRASI VARDIR, GÜMÜŞHANE'NİN DALTABAN SEMTİ'NDEDİR.
CANCA KALESİ;GÜMÜŞHANE'DEDİR.
KEÇİ KALESİ;KALE KASABASI'NDADIR.
KOV KALESİ;GÜMÜŞHANE'YE BAĞLI DAĞTEKE KÖYÜ'NDEDİR.
KANDİL KALESİ;GÜMÜŞHANE'YE BAĞLI TEKKE KÖYÜ'NDEDİR.
AKÇA KALE;GÜMÜŞHANE'NİN BAĞLARBAŞI MAHALLESİ'NDEDİR.
KODİL KALESİ;GÜMÜŞHANE'YE BAĞLI GÜMÜŞKALE KÖYÜ'NDEDİR.
EDİRNE KALESİ;GÜMÜŞHANE'YE BAĞLI DÖRTKONAK KÖYÜ'NDEDİR.
GÜMÜŞHANE HALK KÜTÜPHANESİ;İLK KEZ 1934 YILINDA ÖZEL İDARE MÜDÜRLÜĞÜ'NE BAĞLI OLARAK AÇILMIŞTIR, DAHA SONRA HALK EVLERİ'NİN KURULMASI NEDENİ İLE BU KÜTÜPHANEDE Kİ KİTAPLAR BURAYA DEVREDİLMİŞTİR. HALK EVLERİ'NİN KAPATILMASI ÜZERİNE 1963 YILINDAN SONRA MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI'NA BAĞLI BİR KURULUŞ HALİNE GETİRİLEREK HALK KÜTÜPHANESİ ADINI ALMIŞTIR, 1966 YILINDA YAPILAN MODERN BİR BİNADA FAALİYET GÖSTERMEKTEDİR. BÜNYESİ'NDE ÇOCUK KÜTÜPHANESİ'DE YER ALMAKTADIR, HALK KÜTÜPHANESİ'NİN 10.800. ÇOCUK KÜTÜPHANESİ'NİN 2461 KİTABI BULUNMAKTADIR.
ÇAMLICA MAHALLESİ MESİRE ALANI;ÇAM AĞAÇLARI İLE KAPLI BİR MESİRE ALANIDIR, GÜMÜŞHANE'YE 2 KM. UZAKLIKTADIR.
GÖLLER BÖLGESİ MESİRE ALANI;ÇAMLIK BİR MESİRE ALANIDIR, GÜMÜŞHANE'YE 4 KM. UZAKLIKTADIR.
MEZİRE MESİRE ALANI;BAHÇELİK BİR MESİRE ALANIDIR, GÜMÜŞHANE'YE 2 KM. UZAKLIKTADIR.
TOPAL MESİRE ALANI;BAHÇELİK BİR MESİRE ALANIDIR, GÜMÜŞHANE'YE 3 KM. UZAKLIKTADIR.
KELKİT İLÇESİ'NDE GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER;
SADAK KÖYÜ (SATALA) HARABELERİ;ROMALILARIN KURDUĞU BİR İLERİ SINIR KARAKOLUDUR, ROMA İMPARATORU TRAİANUS M.S.98-117 YILLARINSA SATALA'DA KALMIŞTIR. BURADA KALE-SU KEMERİ GİBİ ESERLER VARDIR, BURADA LOG'O APOLİLİNARES ARMASINI TAŞIYAN 1 TUĞLA İLE HEXAGONAL BURÇ BULUNMUŞTUR.
YEŞİLOVA MESİRE ALANI;KAVAK VE SÖĞÜT AĞAÇLARI İLE KAPLI BİR MESİRE ALANIDIR, KELKİT İLÇESİ'NE 2 KM. UZAKLIKTADIR.
AKSÖĞÜT BÜKÜ MESİRE ALANI;KAVAK VE SÖĞÜT AĞAÇLARI İLE KAPLI BİR MESİRE ALANIDIR, KELKİT İLÇESİ'NE 3 KM. UZAKLIKTADIR.
KÜRTÜN İLÇESİ'NDE GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER;
ERİKBELİ YAYLASI;KÜRTÜN İLÇE'SİNDEDİR.
GÜVENDE YAYLASI;KÜRTÜN İLÇESİ'NDEDİR, İLÇE'YE 23 KM.UZAKLIKTADIR.
Güvende Yaylası ismini Hacı Bektaş Veli’nin amca oğlu ve en önemli müridi olan Güvenç Abdal’dan almıştır. Yaz mevsiminde her Cuma günü çevre obalarda bulunan insanlar Güvende’de toplanarak eğlenir, piknik yapar, horonlar teper, alışveriş yaparak ihtiyaçlarını karşılar. 2013 yılı Temmuz ayının üçüncü Cuma günü 168. yayla şenliği kutlanan Güvende’nin ismiyle ilgili hikayenin aslı ise şöyledir: “Güvenç Abdal, Hacı Bektaş’tan nasibini aldıktan sonra Gümüşhane ili Kürtün ilçesi Taşlıca Köyü’ne gelir ve buraya yerleşir. Bu bölgenin stratejik bir özelliği vardır;Dağların hemen diğer tarafı Rum Pontus İmparatorluğu topraklarıdır. Güvenç Abdal, tam 32 yıl boyunca bölgede bir yandan İslam’ı yaymaya çalışmış bir yandan da bir “Uç kale komutanı” gibi görev yapmış, topladığı her türlü askeri ve istihbarı bilgiyi Hacı Bektaş’a göndermiştir. Bazı araştırmacılar, Güvenç Abdal’ın 32 yıllık çabası ile iskân ettiği “Taşlıca Köyü”nün Anadolu’da kurulan ilk müstakil “Alevi-Bektaşi” köyü olduğu kanaatindedir. Güvenç Abdal ahir ömründe Piri’nin yanına dönmek ister. Çocukları ve bağlıları ise onu bırakmak istemezler. Tüm ısrarlara rağmen Güvenç Abdal yola çıkar. Bağlıları ve ailesi Güvende Yaylası’na kadar onu takip ederler. Güvende yaylası’na ulaşıldığında yoğun bir sis (yöre diliyle, duman) çöker. Güvenç Abdal bu sisten yararlanarak oradan uzaklaşır. Sis kalktığında yarenleri bakarlar ki, Güvenç Abdal yoktur! Güvenç Abdal’ı kaybetmenin hüznü ile yarenleri onu yadedebilmek için bu ayrılık noktasına onun sembolik bir yatırını yaparlar ve her yıl aynı tarihte gelerek Pir’lerini anarlar, yad ederler. (Güvende şenliklerinin kökeni burasıdır, bu açıdan yaklaştığımızda Güvende şenliklerinin en az 700 yıllık bir mazisi vardır.) “
KADIRGA YAYLASI;KÜRTÜN İLÇESİ SINIRLARI İÇİNDE, ZİGANA DAĞLARI ÜZERİNDEDİR. ZİGANA GEÇİDİ'NİN BATI TARAFINDADIR, YAZ MEVSİMİNDE HER HAFTA CUMA GÜNLERİ BURADA PAZAR KURULUR. ÇEVRE İL-İLÇE-KASABA-KÖY VE YAYLALARDA YAŞAYANLAR BU PAZARA GELEREK ÜRETTİKLERİNİ SATARLAR, DİNLENİRLER VE PİKNİK YAPARLAR. TEMMUZ AYININ 3.CUMA GÜNÜ BURADA ''KADIRGA (OTÇU) FESTİVALİ'' YAPILMAKTADIR, KEMENÇE ÇALARAK VE HORON TEPEREK FESTİVALE GELENLER BÜYÜK BİR KALABALIĞIN BURADA TOPLANMASINA DA YOL AÇARLAR. FESTİVALDE YEMEKLER YENİLİP, OYUNLAR OYNANDIKTAN SONRA AKŞAM ÜZERİ HERKES GELDİĞİ İL-İLÇE-KASABA-KÖY VE YAYLASINA DÖNER
KAZIKBELİ YAYLASI;KÜRTÜN İLÇESİ'NİN SÖĞÜTELİ KÖYÜ SINIRLARI İÇİNDEDİR, İLÇEYE 50 KM. UZAKLIKTADIR. TEMMUZ AYININ İLK ÇARŞAMBA GÜNÜ BAŞLAYAN ''YAYLA ŞENLİKLERİ VE YAYLA PAZARI'' YAZ SÜRESİNCE DEVAM EDER.
ÖRÜMCEK ORMANLARI VE MESİRE ALANI;KÜRTÜN İLÇE SINIRLARI İÇİNDEDİR, İLÇEYE 11 KM. UZAKLIKTADIR. MİLLİ PARKLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN BÖLGE 1998 YILINDA TABİATI KORUMA ALANI OLARAK İLAN EDİLMİŞTİR, GÖKNAR VE LADİN AĞAÇLARI İLE KAPLIDIR. İÇİNDE, TOPLAM 8 ADET TABİAT ANITI BULUNMAKTADIR.
SÜME KALESİ;KÜRTÜN İLÇESİ'NİN ÖZKÜRTÜN BELDESİ'NİN SÜME KÖYÜ'NDEDİR, OSMANLI İMPARATORLUĞU BU KALEYİ 1400 YILLARINDA PONTUS RUM DEVLETİNE KARŞI SAVUNMA AMAÇLI OLARAK İNŞA ETMİŞTİR.
ŞİRAN İLÇESİ'NDE GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER;
SEYDİBABA TÜRBESİ;ŞİRAN İLÇESİ'NİN SEYDİBABA KÖYÜNDEDİR.
TOMARA ŞELALESİ;ÇAM AĞAÇLARI İLE KAPLI BİR MESİRE ALANIDIR, ŞİRAN İLÇESİ'NE 25 KM. UZAKLIKTADIR. SEYDİBABA KÖYÜ'NDEDİR, 20 METRELİK BİR ALANDAN ÇIKARAK, 25-30 METRE YÜKSEKLİKTEN DÖKÜLMEKTEDİR. ŞELALE ÇEVRESİNDE YEME İÇME-DİNLENME YERLERİ VARDIR.
TORUL İLÇESİ'NDE GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER;
TORUL ÇAĞLAYANI;HARŞİT ÇAYI KENARINDADIR.
TORUL KALESİ;CENEVİZLİLER ZAMANINDA YAPILMIŞTIR, 1478 YILINDA FATİH SULTAN MEHMET TARAFINDAN FETHEDİLMİŞTİR. TRABZON KOMMENOSLARI ZAMANINDA KULLANILMIŞTIR, TORUL İLÇESİ'NDEDİR.
KARACA MAĞARASI;TORUL İLÇESİ'NİN CEBELİ KÖYÜ SINIRLARI İÇİNDEDİR, GÜMÜŞHANE-TRABZON KARAYOLU'NUN 12.KM.SİNDEN KUZEYE AYRILAN 4 KM.LİK BİR ASFALT YOLLA BURAYA ULAŞILABİLİR. DENİZ SEVİYESİ'NDEN 1550 METRE YÜKSEKLİKTEDİR, KIRAATHANE-DİNLENME TESİSİ VARDIR.
ZİGANA KIŞ SPORLARI TURİZM MERKEZİ;TORUL İLÇESİ'NİN KALKANLI KÖYÜ SINIRLARI İÇİNDEDİR, 302 HA.LIK BİR ALANI KAPLAMAKTADIR. EN YÜKSEK TEPESİ 2200 METREDİR, KAYAK ALANI 15 HA.LIK ALANDADIR. ARALIK-OCAK-ŞUBAT-MART-NİSAN AYLARI BURASI KAYAK YAPMAK İÇİN UYGUNDUR, 661 METRE UZUNLUĞUNDA 1 TELESKİYE SAHİPTİR. BURADA 40 YATAKLI BİR KAYAK EVİ BULUNMAKTADIR, GÜMÜŞHANE'YE UZAKLIĞI 40 KM.DİR.
TARSUN ORMANLARI MESİRE ALANI;ÇAM AĞAÇLARI İLE KAPLI BİR MESİRE ALANIDIR, TORUL İLÇESİ'NE 45 KM. UZAKLIKTADIR.
ZİGANA (KALKANLI) MESİRE ALANI;ÇAM ORMANLARI İLE KAPLI BİR MESİRE ALANIDIR, TORUL İLÇESİ'NE 20 KM. UZAKLIKTADIR.
KAPUZ YAYLASI;TORUL İLÇESİ'NDEDİR.
GÜMÜŞHANE'NİN İLÇELERİNE UZAKLIĞI;
GÜMÜŞHANE-KELKİT;
GÜMÜŞHANE-KÜRTÜN;
GÜMÜŞHANE-KÖSE;
GÜMÜŞHANE-ŞİRAN;
GÜMÜŞHANE-TORUL;
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder